x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

03 Aug 2009   •   00:00

3 august 2009



CASTRO A SPUS
Havana este pregătită să discute cu Washingtonul "despre orice", mai puţin despre sistemul politic şi social din Cuba, a declarat preşedintele Raul Castro, avertizând SUA şi UE că nu a preluat puterea pentru "a reinstaura capitalismul în Cuba". "Nu am fost ales preşedinte pentru a reinstaura capitalismul în Cuba, nici pentru a renunţa la Revoluţie. Am fost ales pentru a continua şi a perfecţiona socialismul, nu pentru a-l distruge. Asta trebuie să fie foarte clar", a declarat Castro.

EŞEC ÎN AFGANISTAN
Misiunea internaţională din Afganistan este departe de a fi obţinut rezultatele scontate, din cauza absenţei unei strategii coerente bazate pe realităţile istorice, apreciază deputaţii britanici într-un raport. Documentul critică "importanta lipsă de sensibilitate culturală" a unor militari ai coaliţiei internaţionale, care a provocat pagube "dificil de reparat". Raportul Comisiei pentru Afaceri Externe arată că "efortul internaţional depus în Afganistan a avut mai puţine rezultate decât fuseseră promise, iar impactul său a fost considerabil redus de absenţa unei viziuni şi a unei strategii coerente bazate pe realităţile istoriei, culturii şi politicii din Afganistan".

CĂRTIŢE ÎN MI5

Patrick Mercer, preşedintele Comisiei parlamentare pentru Lupta Antiteroristă, susţine că serviciul de informaţii MI5 ar putea fi infiltrat de simpatizanţi ai reţelei Al-Qaida. Mercer susţine că şase simpatizanţi al-qaidani ar fi încercat să intre în rândurile MI5, informează BBC. Patru dintre aceştia, a adăugat şeful comisiei, au fost respinşi de serviciul de informaţii, în urma verificărilor de securitate iniţiale, dar ceilalţi doi au reuşit să treacă primele teste. Mercer, care a verificat informaţiile în trei surse, se teme că serviciile s-au grăbit să recruteze musulmani după atentatele de la Londra. "Problema este că, atunci când începi recrutări pripite (...), duşmanii vor încerca să profite de orice breşă creată", a explicat el.

DIPLOMAŢIE
Israelul a cerut ieri explicaţii Londrei privind declaraţiile unui diplomat britanic care a afirmat că ţara sa finanţează proiecte imobiliare palestiniene în estul Ierusalimului. Conform unei transcrieri oferite de MAE israelian, Day s-a referit la "măsuri concrete în vederea îngheţării activităţilor de colonizare": "Finanţăm proiecte al căror obiectiv este stoparea activităţilor de colonizare. Unul dintre aceste proiecte are ca scop construirea unui nou cartier palestinian în Ierusalimul de Est şi salvarea de la demolare a caselor palestiniene. Finanţăm şi organizaţii care urmăresc activităţile de colonizare", ar fi spus, conform transciptului, Martin Day.

×
Subiecte în articol: externe