x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

09 Noi 2009   •   00:00

9 noiembrie 2009



TANDEM
UE speră să îşi poată alege, săptămâna aceasta, viitorul preşedinte şi noul şef al diplomaţiei, tandemul belgiano-britanic Herman Van Rompuy/David Miliband fiind favorit, dar încă necâştigător, potrivit AFP.

Teoretic, învingătorii vor putea fi desemnaţi de şefii de stat şi de guvern în cursul unui summit prevăzut luna aceasta, probabil joi sau duminică. Dar preşedinţia suedeză a UE doreşte un consens care să evite o apariţie divizată a Europei. Prezenţa tuturor liderilor europeni astăzi, la Berlin, la ceremoniile cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la căderea Zidului, va reprezenta o bună ocazie pentru intense discuţii de culise.


DESCENTRALIZARE
Parlamentul Voivodinei a adoptat, cu două treimi din voturi, ieri dimineaţă, un proiect al guvernului sârb prevăzând descentralizarea puterii centrale pentru această provincie din nordul Serbiei.

Proiectul, care fusese adopotat joi de guvernul central, prevede "o largă autohnomie", dar nu şi "elemente de suveranitate". Problema descentralizării a agitat clasa politică sârbă, unii temându-se de tentaţii separatiste. Documentul urmează a fi aprobat de Parlamentul Serbiei. Voivodina are două milioane de locuitori, din cei 7,5 milioane de locuitori ai Serbiei. Are 25 de minorităţi etnice, cea mai importantă fiind cea maghiară.

×
Subiecte în articol: externe