x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

14 Dec 2009   •   00:00

NAUFRAGIU
Unsprezece marinari, membri ai echipajului unui cargou turcesc, au fost daţi dispăruţi în Marea Medi­terană după ce nava pe care se aflau a naufragiat în largul coastelor libaneze, a anunţ agenţia France Presse, citată de Agerpres. Potrivit surselor locale, "nava naufragiată a plecat din Grecia, având la bord 12 membri de origine ucraineană".

DATORIA PRINŢULUI
Potrivit tabloidelor britanice, Regina Elisabeta a II-a urmează să îi predea prinţului William câteva dintre însărcinările sale publice, pentru a-l ajuta să se pregătească pentru momentul în care va deveni suveran. Daily Mail citează câteva documente confidenţiale în care se arată că există planuri aflate într-un stadiu avansat pentru reducerea însărcinărilor publice ale reginei în vârstă de 83 de ani. "Prinţii (William şi Harry) îşi vor spori cheltuielile în momentul în care vor prelua angajamente în numele reginei" şi, "începând de anul viitor, este de aşteptat ca prinţul William să petreacă o parte semnificativă a timpului pentru angajamente oficiale", se arată în documente.

REŢINERE
Un fost consul onorific al României, Vicenzo Germano, a fost reţinut de Poliţia italiană pentru posesie de droguri. Potrivit agenţiei de ştiri ANSA, Germano a fost arestat sâmbătă la Bari în urma unei operaţiuni a Poliţiei pentru identificarea cumpărătorilor şi consumatorilor de stupefiante. Germano, directorul unei companii feroviare şi membru al conducerii unei bănci din oraş, are 42 de ani şi a fost reţinut după ce în locuinţa sa au fost găsite 200 de grame de cocaină. Potrivit Ministerului român de Externe, citat de Mediafax, bărbatul nu mai este consul onorific al României de peste trei ani.

CONTURI BLOCATE
Autorităţile americane au blocat două miliarde de dolari în conturi de la Citigroup aparţinând Iranului, în urma deciziei unui tribunal fe­deral din Manhattan. Potrivit publicaţiei Wall Street Journal, citată de Mediafax, decizia a fost pusă în executare în secret în urmă cu un an şi jumătate. Suma blocată se află în centrul unei dispute legale între Clearstream Banking din Luxemburg, deţinătorul contului de la Citibank, şi familiile a sute de puşcaşi marini americani ucişi sau răniţi în atacul terorist din 1983 asupra unei cazărmi americane de la Beirut. Un judecător american a decis în 2003 că Iranul este vinovat de organizarea atentatului de la Beirut şi a cerut ca Teheranul să plătească familiilor victimelor compensaţii în valoare de 2,7 miliarde de dolari, iar avocaţii acestora încearcă să obţină confiscarea fondurilor pentru plata despăgubirilor.

ANCHETĂ RELUATĂ
Franţa a anunţat că va relua căutările cutiilor negre aparţinând avionului comercial Airbus A330 prăbuşit în largul coastei braziliene la 1 iunie, provocând moartea a 228 de persoane. Potrivit BBC, anchetatorii francezi care se ocupă de acest caz vor relua cercetările în Oceanul Atlantic cel mai devreme în februarie 2010.

×
Subiecte în articol: externe