x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

16 Dec 2009   •   00:00

16 decembrie 2009

BOALA L-A IZOLAT PE LECH KACZYNSKI
Preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski, şi-a anulat toate întâlnirile oficiale şi vizitele de lucru din zilele următoare din cauza unei boli care îi dă bătaie de cap de la mijlocul lunii trecute. Potrivit presei locale, şeful statului nu va lua parte nici la summit-ul baltic care-şi va deschide mâine agenda discuţiilor la Vilnius. Kaczynski a fost "puţin bolnav" încă de la 11 noiembrie, când a fost spitalizat pentru o perioadă scurtă de timp, iar în prezent ia antibiotice, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Pawel Wypych, citat de pagina de internet a unui post de televiziune polonez. Oficialul a mai spus că "boala a revenit" pentru că şeful statului şi-a reluat activităţile obişnuite prea devreme. Acum, Kaczynski va fi nevoit să se recupereze în palatul său prezidenţial din Varşovia. (A.A.)


SE ÎNVERZEŞTE CEA MAI MARE ÎNCHISOARE DIN SUDUL ASIEI
O închisoare din New Delhi, cel mai mare centru de detenţie din sudul Asiei, va deveni, în aproximativ trei ani, complet "verde". Autorităţile locale au anunţat că aceasta va fi o premieră în lume. O închisoare "verde" înseamnă, în opinia conducerii închisorii indiene, un centru în care deşeurile vor fi reciclate, iar energia electrică va fi obţinută din resurse locale.
Complexul închisorii, format din zece clădiri întinse pe o suprafaţă de 160 de hectare, are o capacitate de 6.250 de deţinuţi, însă astăzi acolo se află 11.500 de prizonieri. Proiectul propus de autorităţile închisorii a fost evaluat la 9,65 milioane de rupii (circa 141.000 de euro) - banii vor veni atât de la Guvern (50%), cât şi din surse private. Potrivit agenţiei France Presse, ca să economisească 66 de milioane de rupii pe an (circa 964.000 de euro), administraţia penitenciarului are în vedere reciclarea tonelor de deşeuri menajere în patru echipamente de biogaz instalate în apropierea bucătăriilor. Astfel, emisiile gazelor cu efect de seră vor fi mai mici, iar factura de energie mai puţin costisitoare. Pentru obţinerea apei calde, vor fi instalate panouri de captare a căldurii solare. Pentru a economisi energie (a cărei factură este în prezent de 45 de milioane de rupii, aproximativ 658.000 de euro), curentul electric se va tăia în perioada iernii, din noiembrie în martie, câte patru ore pe zi. Însă vara, când afară sunt 50 de grade, ventilatoarele funcţionează la capacitate maximă de dimineaţă până seara. În ceea ce priveşte becurile, acestea vor fi înlocuite în fiecare celulă şi în birourile administrative cu becuri economice, rezultând astfel o reducere de energie de 50 până la 70%. (Anca Aldea)


PALATUL ELYSÉE CHELTUIE MILIOANE DE EURO PENTRU IMAGINEA LUI SARKOZY
Preşedintele Franţei investeşte o avere pentru a-şi construi imaginea. A plătit, anul acesta, 7,5 milioane de euro pentru a-şi crea o pagină în reţeaua de socializare Facebook, dar nu numai. Banii s-au dus de fapt la consilierii şi specialiştii lui în sondaje şi comunicare, scrie publicaţia Le Parisien, citate de ziarul britanic The Guardian. Bugetul a fost confirmat de Palatul Elysée şi include cheltuielile pentru media, precum şi plăţile pentru sondajele de opinie şi dezvoltarea de site-uri. Curtea de Auditori, Fiscul francez, urmează să analizeze cheltuielile de imagine ale preşedintelui la începutul anului viitor, informează presa europeană citată de Mediafax.

SALARII, SONDAJE, SITE-URI. Cea mai mare parte a bugetului, respectiv 2,9 milioane de euro, este utilizată pentru plata salariilor celor 51 de persoane din echipa de comunicare a lui Nicolas Sarkozy. Analiza sondajelor de opinie necesită a doua cea mai mare parte din bugetul de comunicare a preşedintelui, respectiv 1,9 milioane de euro. Alte cheltuieli au fost necesare pentru pregătirile pentru deplasările lui Sarkozy care beneficiază de acoperire mediatică de proporţii şi pentru site-ul Palatului Elysée. Bugetul pentru internet, care s-a triplat în 2009 comparativ cu 2007, a fost anul acesta de 500.000 de euro, dintre care 50.000 de euro au fost alocaţi site-ului Fundaţiei Carla Bruni-Sarkozy Foundation şi 100.000 de euro au fost cheltuiţi pentru noua versiune a site-ului www.elysee.fr, care urmează să fie lansat luna viitoare. Potrivit Palatului Elysée, aceste cheltuieli "nu sunt extravagante" comparativ cu cele ale altor lideri mondiali sau politicieni socialişti rivali. (Mediafax)

 

GUANTANAMO SE MUTĂ ÎN ILLINOIS
Zeci de suspecţi de terorism aflaţi în prezent la Guantanamo (în Cuba) vor fi mutaţi, în şase luni, la aproximativ 240 de kilometri de Chicago, într-un centru corecţional care urmează să fie reamenajat de autorităţile federale. Mutarea, într-un stat controlat de republicani, a temuţilor deţinuţi de la Guantanamo a generat reacţii dure ale politicienilor. Republicanii, care se tem că transferarea deţinuţilor - unii pentru o detenţie pe o perioadă nelimitată, alţii pentru a fi judecaţi - ar putea face ca statul Illinois să devină ţinta atacurilor teroriste, califică această măsură ca fiind "un risc inutil". Potrivit paginii de internet a cotidianului The Washington Post, măsura face parte din strategia preşeditnelui Barack Obama, care a promis că va închide închisoarea de maximă securitate de la Guantanamo. Deocamdată, Congresul va trebui să voteze acceptarea suspecţilor de terorism pe teritoriul SUA în alte scopuri decât pentru a fi judecaţi. (Anca Aldea)

 

SECŢIONAT ŞI LICITAT
O bucată de scară din Turnul Eiffel a fost vândută cu 85.000 de euro la o licitaţie în Paris, informează agenţia France Presse. Cumpărătorul, despre care se ştie doar că e fierar, a declarat că va tăia segmentul de scară şi va vinde fiecare bucată în parte. Potrivit presei, scara înaltă de 7,8 metri şi conţinând 40 de trepte, a făcut parte dintr-o bucată mai mare înlăturată din turn în 1983.

 

UN BLOC DE GHEAŢĂ URIAŞ S-A RUPT ÎN ZECI DE BUCĂŢI
Un aisberg de 115 kilometri pătraţi care s-a desprins în urmă cu mai multe zile din Antarctida s-a rupt în câteva sute de blocuri de gheaţă de mari dimensiuni pe care curentul marin le duce către coasta de sud a Australiei. Gigantul bloc de gheaţă avea iniţial 19 kilometri lungime şi 8 kilometri lăţime. În câteva zile masa lui s-a micşorat cu aproximativ 30%, iar ieri şi azi s-a rupt în bucăţi care se întind astăzi pe mii de kilometri pe suprafaţa oceanului. Geologul australian Neal Young spune că topirea şi fragmentarea aisbergului au fost cauzate de temperatura crescută a apei - între şase şi opt grade Celsius. Specialiştii speră ca acest gheţar, care face parte dintr-un bloc de gheaţă de trei ori mai mare care s-a desprins de la Polul Sud în urmă cu zece ani, să se topească de tot până va ajunge pe coastele australiene.

 

FANTEZII ÎN DORMITOR: OBIECTELE-PARTNER ALE JAPONEZILOR
Jucăriile sexuale ale japoneziilor au făcut subiectul unei cercetări minuţioase derulate de o jurnalistă franceză, care semnează mai multe articole pe blogul ziarului francez Le Temps. Agnes Giard, care deţine un jurnal dedicat erotismului, vorbeşte, în cartea "Les objets du desir au Japon" despre tehnicile, jucăriile, gadgeturilor, articolelor de menaj, cosmeticele, talismanele şi amuletele folosite în actul sexual. Ineditul catalog al lui Giard prezintă, între altele, maşinile de masturbat utilizate de familiile japoneze, o gheară de pisică care atrage amorul, o cremă pe bază de găinaţ de privighetoare, săgeata care ucide demonii, frânghii erotice, supe de tăiţei din silicon, un lubrifiant parfumat cu aromă de transpiraţie de funcţionară, un căluş în formă de raţă, precum şi falusuri şi păpuşi pentru celibatari.
Cartea face referire la o relaţie aparte între om şi obiect, o relaţie marcată de istorie, de mituri, de tradiţie animistă şi budistă. Vibromasoarele imită siluetele divinităţilor bisexuale care păzesc unele sanctuare. "Pernuţa broască", o păpuşă gonflabilă, evocă batracienii din pământ ars care îi întâmpină pe vizitatori la intrarea în casele sau locurile de pelerinaj. Majoritatea celor 108 obiecte descrise în carte poartă amprenta unei tradiţii milenare. Cu cât aceste obiecte devenite parteneri de viaţă pentru oameni sunt mai noi, mai inedite, mai des înlocuite, cu atât proprietarii lor devin mai puternici. (Agerpres)

 

HILLAY CLINTON: R. MOLDOVA TREBUIE AJUTATĂ
"Atunci când au loc schimbări democratice, nu ne putem permite să devenim autosuficienţi. În schimb, trebuie să continuăm să consolidăm ONG-urile şi noile şi neexperimentatele instituţii ale democraţiei. Tinere democraţii ca Liberia, Timorul de Est, Republica Moldova şi Kosovo au nevoie de ajutorul nostru pentru ameliorări în domenii ca sănătatea, educaţia şi creşterea nivelului de trai", a declarat marţi secretarul american de Stat, Hillary Clinton, în faţa unor studenţi de la Universitatea din Georgetown. SUA trebuie "să rămână implicate şi să încurajeze dezvoltarea democratică în ţări ca Ucraina şi Georgia, unde au avut loc progrese importante", a adăugat Clinton.

×
Subiecte în articol: externe