x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

22 Dec 2009   •   00:00

22 decembrie 2009



ÎNCHISORILE CIA - Lituania, ţară-gazdă pentru suspecţi de terorism
Agenţia Centrală de Informaţii din SUA (CIA) a folosit cel puţin două centre de detenţie secrete din Lituania după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, informează BBC. Un raport al Parlamentului lituanian a ajuns la aceste concluzii, comisia care a anchetat zborurile suspecte afirmând că, în 2005 şi în 2006, mai multe avioane aparţinând CIA au aterizat în Lituania. Nici un oficial lituanian, inclusiv preşedintele acestei ţări, nu a avut acces în zona imediată a acestor avioane odată aterizate şi nici nu li s-a transmis ce se află la bordul aeronavelor. Potrivit raportului, cel puţin opt suspecţi de terorism au ajuns într-un centru de detenţie din Lituania, aflat la periferia capitalei Vilnius, într-o fostă şcoală de echitaţie. Scandalul avioanelor secrete ale CIA, având la bord suspecţi de terorism, a lovit şi România, după ce ONG-ul american pentru drepturile omului Human Rights Watch a raportat, în iarna lui 2005, că pe teritoriul ţării noastre s-ar fi aflat închisori secrete administrate de CIA. (Anca Aldea)


SE ÎNTĂMPLĂ LA PARIS - Un om fără adăpost, prieten bun cu Prima Doamnă a Franţei
Carla Bruni, Prima Doamnă a Franţei, s-a împrietenit cu un om al străzii care cerşea lângă luxoasa reşedinţă a soţiei lui Nicolas Sarkozy. Potrivit paginii de internet a cotidianului Daily Telegraph, care citează revista Closer, Carla s-a împrietenit cu bărbatul în vârstă de 53 de ani după mai multe conversaţii despre muzică şi cărţi. Se întâlneau în fiecare zi, pe drumul pe care Carla îl parcurgea de-acasă spre şcoala în care învăţa fiul său, Aurelian, în vârstă de 8 ani. La început îi dădea bani lui Denis ­ numai bancnote de 50 sau de 100 de euro, iar mai târziu s-a oferit să-i plătească, timp de o lună, o cameră într-un hotel. Bărbatul a refuzat însă oferta confortabilităţii: "Nu am refuzat pentru că mă simt bine pe străzi, dar am obiceiurile mele. Oamenii spun că afară e cald. E adevărat, dar eu sunt îmbrăcat bine. Şi, în plus, Carla mi-a dat o pilotă foarte groasă, care îmi ţine de cald". Prima Doamnă a Franţei l-a tratat pe nevoiaş ca de la egal la egal. "Am construit o relaţie în timp. Câteodată mă opream să-l salut şi de multe ori vorbeam cu el despre cărţi şi muzică", a povestit Carla într-un interviu acordat revistei Macadam, care este vândută în Paris de oamenii care locuiesc pe străzi. Carla i-a făcut lui Denis un cadou nepreţuit: un CD cu autograf, ultimul său album. (Anca Aldea)


PORUNCILE DIVINE, INTERPRETABILE? - "Sfatul meu în calitate de preot creştin este să furaţi din magazine"

Preotul Tim Jones de la Biserica St Lawrence din York, Anglia, şi-a sfătuit enoriaşii să se apuce de furat din magazine, informează presa britanică. E mai bine să furi decât să te prostituezi sau să tâlhăreşti, a declarat preotul. "Sfatul meu în calitate de preot creştin este să furaţi din magazine", dar nu de la oricare, ci de la cele care aparţin unor companii naţionale mari, deoarece aceste companii vând produse la preţuri exorbitante magazinelor mici. În timpul slujbei de duminică, părintele Jones a insistat că sfatul său nu intră în contradicţie cu cea de-a opta poruncă divină - "Să nu furi!" - pentru că "iubirea lui Dumnezeu este pentru cei săraci şi desconsideră drepturile de proprietate ale celor bogaţi". Predica acestui preot a fost considerată de autorităţilor din York un afront, pentru care furtul din magazine reprezintă o infracţiune. (Anca Aldea)


O PIAŢĂ DE MILIOANE DE DOLARI - Chinezii au dat în febra meteoriţilor
Săturaţi să caute în van obiecte zburătoare neidentificate, sute de chinezi şi-au reconsiderat opţiunile şi s-au apucat... "să vâneze" meteoriţi, informează cotidianul rus Novâie Izvestia, citat de Agerpres. Pietrele căzute din cer se vând scump pe piaţă, iar chinezii pasionaţi de mistere celeste cunosc acest lucru. Căutătorii sunt inclusiv oameni de ştiinţă, dar şi locuitori obişnuiţi din mai multe regiuni ale Chinei. Singurul lor scop este de a găsit un meteorit care s-a prăbuşit în zona Munţilor Baihuashan în urmă cu o săptămână.
La 16 decembrie, pe mai multe bloguri au apărut informaţii potrivit cărora a fost văzut "un corp ceresc luminat în verde, care se îndrepta în mod vertiginos pe cerul nocturn în direcţia Munţilor Baihuashan". Mulţi au crezut că este o glumă, dar ştirea a fost confirmată ulterior de Observatorul din Beijing, care a publicat o înregistrare video de două secunde a obiectului necunoscut. Înarmaţi cu detectoare de metale şi compasuri, sute de chinezi monitorizează o arie impresionantă, cercetând fiecare pietricică pe care o găsesc. Miza este mare, remarcă ziarul rus. Unii meteoriţi costă câteva milioane de dolari pe piaţa neagră. "Cei mai scumpi sunt meteoriţii care vin de pe Lună sau de pe Marte. Deocamdată, este prematur să vorbim despre valoarea meteoritului chinez. Nu ştim încă dacă acesta este din piatră sau din fier, detaliu care influenţează foarte mult preţul său", a declarat un pasionat al domeniului.
Cel mai mare meteorit descoperit pe Pământ se numeşte Hoba. A fost găsit în 1920, în Africa de Sud-Vest, lângă localitatea Hoba-West. Hoba este un monolit de trei metri, compus din fier şi nichel şi având o greutate de aproximativ 60 de tone. (Anca Aldea)

PE SCURT - Femeile fertile, victime uşoare pentru Don Juani

Un studiu dat publicităţii în Marea Britanie arată că bărbaţii vânează mai uşor şi cu mai mare succes femeile aflate în culmea fertilităţii. Potrivit studiului, citat de agenţia ANI şi preluat de Agerpres, dr Edward Morrison de la Universitatea din Portsmouth a cerut mai multor voluntare să examineze diverse expresii faciale. La finalul studiului, Morrison a observat că femeile aflate la ovulaţie preferă expresiile bărbaţilor care par că flirtează. (Anca Aldea)

Kouchner refuză o apropiere de Coreea de Nord
Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, se opune deschiderii unui dialog privind drepturile omului între ţara sa şi Coreea de Nord, informează Le Figaro. Potrivit paginii de internet a publicaţiei, oferta dialogului a venit din partea Phenianului, l-a făcut pe Kouchner să se declare "perplex". "Nu cred că este cel mai bun moment să dialogăm cu o ţară care a fabricat bomba nucleară", a spus şeful diplomaţiei franceze, făcând referire la încercările repetate a Coreii de Nord să-şi exercite capacitatea militară în regiune. (Anca Aldea)

12 ani de temniţă pentru că a mâncat un tigru
Un chinez care a ucis şi a mâncat un tigru din specia de Indochina din ţara sa a fost condamnat la 12 ani de închisoare şi la plata unei amenzi de 70.000 de dolari, informează presa locală, citată de Agenţia Reuters şi preluată de Agerpres. Kang Wannian a declarat în faţa curţii de justiţie că a ucis tigrul, animal aflat pe cale de dispariţie, în legitimă apărare, în timp ce căuta moluşte într-o rezervaţie naturală din apropierea graniţei dintre China şi Laos. Procurorii au considerat că ţăranul a minţit, deoarece, pentru a aduna moluşte, Kang nu avea nevoie de o armă de foc. Omul a fost condamnat şi aruncat după gratii, iar Biroul Forestier a anunţat că există o speranţă ca acest tigru să nu fi fost ultimul reprezentant al speciei lui. Tigrul de Indochina este o specie pe cale de dispariţie, în prezent existând în sălbăticie aproximativ 1.000 de exemplare în pădurile din Laos, Vietnam, Cambodgia, Thailanda şi Myanmar, informează Reuters. (Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: externe