x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

11 Ian 2010   •   00:00

11 ianuarie 2009



A SCĂPAT DE ÎNTREBĂRI
O firmă israeliană de securitate, care furnizează servicii mai multor aeroporturi internaţionale, inclusiv în România, se află în centrul anchetei privind lacunele care au permis urcarea, la bordul unui avion american, a unui nigerian dotat cu explozibili. Potrivit publicaţiei online Haaretz.com, nigerianul a trecut nestingherit, pe aeroportul din Amsterdam, de serviciile de securitate ale firmei ICTS. Ziarul apreciază că africanul ar fi trebuit interogat de experţii ICTS, proveniţi din rândurile Shin Beth (serviciul intern de securitate din Israel), precum şi ale serviciului de securitate al companiei aeriene israeliene El-Al.

ALEGERI ÎN CROAŢIA

Cel puţin 4,4 milioane de alegători croaţi au fost chemaţi ieri la urne, în al doilea tur, pentru a-şi alege preşedintele. Electoratul a avut două opţiuni pentru desemnarea şefului statului, care îi va conduce pe croaţi în Uniunea Europeană. Potrivit sondajelor realizate după primul tur de scrutin, opţiunile electoratului se îndreaptă cu precădere spre social-democratul Ivo Josipovici, în detrimentul independentului Milan Bandici, primarul Zagrebului. Actualul preşedinte, Stipe Mesic, aflat în funcţie din 2000, nu mai are dreptul să candideze pentru un al treilea mandat. (A.A.)

ANCHETĂ ÎN SINGAPORE
Soţia bărbatului mort într-un accident provocat în decembrie de o maşină a Ambasadei române în Singapore, Yenny Young, a angajat un proeminent avocat, Subhas Anandan, specializat în Drept penal. Potrivit presei britanice, avocatul a declarat că îşi va reprezenta clienta pro bono şi că va încerca să facă tot ceea ce se poate pentru a o ajuta.

ATENTAT LA ATENA

"Democraţia nu se lasă terorizată", a declarat premierul Greciei, Georges Papandreou, după ce a aflat vestea că, în apropierea Mormântului soldatului necunoscut de lângă Parlament, a avut loc o explozie la sfârşitul săptămânii trecute. Atentatul nu s-a soldat cu victime. Este prima dată când extremiştii iau în vizor acest loc care "are o mare încărcătură simbolică", a declarat un oficial.

KATSAV, LA AUDIERI
Pentru prima dată de la începutul procesului, magistraţii tribunalului districtual din Tel-Aviv au ascultat ieri o primă declaraţie a fostului preşedinte israelian, Moshe Katsav. În martie 2009, el a fost inculpat pentru viol, hărţuire sexuală şi acte indecente împotriva a trei foste angajate din perioada în care era ministru al Turismului (în anii '90) şi preşedinte (după 2000). Procesul se derulează cu uşile închise şi ar trebui să se încheie înainte de 30 martie.

×
Subiecte în articol: externe