x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

de Irina Cristea    |    20 Aug 2010   •   00:00

20 august 2010

RETRAGEREA COMBATANŢILOR
Ultima brigadă de luptă americană staţionată în Irak a părăsit, ieri, această ţară şi a ajuns în Kuwait, a anunţat un purtător de cuvânt al Armatei SUA, citat de AFP. Este vorba despre o brigadă staţionată la Abu Ghraib, unul dintre locurile cele mai periculoase din Irak, situat la 25 de kilometri vest de Bagdad. În Irak mai rămân 56.000 de soldaţi americani după retragerea acestei brigăzi. Numărul lor urmează să scadă la 50.000 după 31 august, data fixată de SUA pentru încheierea misiunii de luptă în Irak, în favoarea unui rol de antrenament şi consiliere. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley, a evocat la MSNBC un "moment istoric", dar a amintit că angajamentul american în Irak este solid şi pe termen lung.

NEMULŢUMIREA KIEVULUI
Motivul pentru care Ministerul ucrainean de Externe nu a efectuat, până în prezent, nici o vizită în România ţine de declaraţiile politicienilor din Partidul România Mare. Asta afirmă şeful Biroului de Presă al MAE de la Kiev, Oleg Volosin, citat de Agenţia Novyi Region, potrivit Hotnews. "România este şi va rămâne vecinul nostru. Este membru UE şi partenerul nostru. În acelaşi timp, noi nu mai intenţionăm absolut deloc să mergem pe nişte concesii ciudate şi nefondate acordate Bucureştiului. Vrem ca, în sfârşit, să se înţeleagă că graniţele Ucrainei nu vor fi niciodată modificate", a spus el. Oficialul ucrainean a precizat că Ucraina urmăreşte cu atenţie toate afirmaţiile politicienilor din Partidul România Mare privind "necesitatea readucerii în componenţa României a Bucovinei şi a altor teritorii ucrainene". Şeful Biroului de Presă al MAE de la Kiev a mai spus că din cauza acestor declaraţii Ministerul de Externe nu a călcat până acum în România.

"PUTA DEPUTADA"
O fostă prostituată din Rio de Janeiro candidează la alegerile parlamentare din Brazilia, din luna octombrie. În vârstă de 59 de ani, Gabriela Leite este o susţinătoare a luptei împotriva SIDA şi în favoarea drepturilor celor din industria sexului. Ea participă la alegeri sub sloganul "Puta Deputada", potrivit AFP. Sintagma utilizată de Leite, candidată din partea partidului ecologist, are semnificaţie dublă, cu sens figurat, înseamnă şi femeie uşoară, dar şi sfântă. Dacă va ajunge în Camera Deputaţilor a Parlamentului brazilian, ea promite să lupte pentru drepturile femeilor, după ce în 2003 a propus deja un proiect de lege pentru legalizarea prostituţiei. Răspunzând unui internaut deranjat de candidatura sa, Leite a răspuns, pe Twitter: "De ce ar fi candidatura mea sfârşitul lumii? Pentru că sunt o curvă? O curvă este în primul rând femeie. Nu ai ştiut?".

×
Subiecte în articol: externe