x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stoltenberg: Discuțiile nucleare ale lui Putin nu ar trebui să împiedice NATO să sprijine Ucraina

Stoltenberg: Discuțiile nucleare ale lui Putin nu ar trebui să împiedice NATO să sprijine Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    30 Sep 2024   •   23:15
Stoltenberg: Discuțiile nucleare ale lui Putin nu ar trebui să împiedice NATO să sprijine Ucraina
Sursa foto: Hepta

Membrii NATO nu ar trebui să fie descurajați să acorde mai mult ajutor militar Ucrainei de „retorica nucleară rusească nesăbuită” a lui Vladimir Putin, a declarat luni șeful demisionar al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat Reuters.

Stoltenberg a reacționat la o declarație a lui Putin de săptămâna trecută, potrivit căreia Rusia ar putea folosi arme nucleare dacă ar fi lovită cu rachete convenționale și că Moscova ar considera orice atac asupra sa susținut de o putere nucleară drept un atac comun.

Avertismentul lui Putin a venit în timp ce Statele Unite și aliații lor deliberau dacă să permită Ucrainei să atace cu rachete convenționale occidentale în Rusia. Kievul afirmă că vrea permisiunea de a lovi ținte care fac parte din efortul de război al Rusiei.

„Ceea ce am văzut este un model de retorică și mesaje nucleare rusești nesăbuite, iar acest lucru se încadrează în acest model”, a declarat Stoltenberg, care va preda marți conducerea NATO fostului prim-ministru olandez Mark Rutte, după un deceniu la conducere.

„De fiecare dată când ne-am intensificat sprijinul cu noi tipuri de arme - tancuri de luptă, tiruri cu rază lungă de acțiune sau F-16 - rușii au încercat să ne împiedice”, a spus Stoltenberg pentru Reuters la sediul NATO.

„Ei nu au reușit și, de asemenea, acest ultim exemplu nu ar trebui să împiedice aliații NATO să sprijine Ucraina”. El a adăugat că NATO nu a detectat nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei „care să necesite schimbări din partea noastră”.

Stoltenberg, fost prim-ministru al Norvegiei, a declarat că cel mai mare risc pentru NATO ar fi dacă Putin câștigă în Ucraina. „Atunci mesajul va fi că atunci când a folosit forța militară, dar și când a amenințat aliații NATO, el obține ceea ce vrea și asta ne va face pe toți mai vulnerabili”, a spus el. „Într-un război, nu există opțiuni fără riscuri”.

Administrația americană a fost până acum reticentă în a acorda Ucrainei permisiunea de a lovi adânc în interiorul Rusiei cu arme precum rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune, din cauza temerilor legate de creșterea tensiunilor cu Moscova și de potențiale represalii. Unii oficiali occidentali s-au întrebat, de asemenea, cât de eficiente ar fi astfel de lovituri în schimbarea echilibrului războiului.

Stoltenberg a declarat că nu există „niciun glonț de argint” care ar putea schimba totul pe câmpul de luptă. Totuși, loviturile profunde în interiorul Rusiei ar putea face o diferență ca parte a efortului occidental mai larg de a ajuta Ucraina să respingă invazia Rusiei. El a adăugat că orice sfârșit negociat al războiului ar trebui să includă garanții de securitate pentru Ucraina din partea puterilor occidentale, mai ales din partea Statelor Unite.

În caz contrar, a spus el, Rusia nu ar respecta nicio linie trasată pe o hartă pe care nu ar trebui să o depășească. „Atunci când se convine asupra unei linii - fie că este vorba de granița recunoscută la nivel internațional sau de o altă linie de încetare a focului - trebuie să fim absolut siguri că războiul se termină acolo”, a spus el.

„Nu cred că îl putem face pe președintele Putin să se răzgândească (în privința Ucrainei), dar cred că îi putem schimba calculele demonstrându-i că costul continuării războiului este atât de mare încât este mai bine pentru el să se așeze și să accepte Ucraina ca națiune independentă suverană.”

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: stoltenberg nato putin