x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Programul nuclear nord-coreean ameninţă toate statele NATO

Programul nuclear nord-coreean ameninţă toate statele NATO

16 Feb 2018   •   19:29
Programul nuclear nord-coreean ameninţă toate statele NATO

Coreea de Nord reprezintă o ameninţare pentru toate statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice, a estimat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în prima zi a Conferinţei de Securitate de la Munchen.

 

''Coreea de Nord continuă să-şi dezvolte programele nuclear şi de rachete balistice, ceea ce reprezintă un pericol pentru noi toţi. Toţi aliaţii se află acum în raza de acţiune a rachetelor nord-coreene'', a subliniat Stoltenberg în cadrul conferinţei anuale, aflata deja la a 54-a ediţie.

''Phenianul este mai aproape de Munchen decât este de Washington DC'', a continuat secretarul general al NATO, care a lansat un apel la exercitarea unei presiuni maxime asupra Coreei de Nord pentru a-şi abandona programul nuclear.

În opinia sa, această presiune trebuie să fie exercitată prin mijloace diplomatice şi politice, dar şi prin sancţiuni economice eficiente, iar în această privinţă Rusia şi China au o responsabilitate specială în calitate de membre ale Consiliului de Securitate al ONU şi ca vecini ai Coreei de Nord.

Pe de altă parte, Stoltenberg a salutat eforturile Uniunii Europene de a consolida apărarea europeană, dar a subliniat caracterul 'indestructibil' al relaţiei transatlantice. ''Salutăm eforturile UE cu privire la apărare. Astfel se poate consolida pilonul european în interiorul NATO. Uniunea Europeană nu se poate proteja prin ea însăşi'', a afirmat Jens Stoltenberg. AGERPRES

×
Subiecte în articol: nato coreea de nord alianta amenintare