x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stoltenberg: „Referendumurile fictive nu au nicio legitimitate și nu schimbă natura războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”

Stoltenberg: „Referendumurile fictive nu au nicio legitimitate și nu schimbă natura războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”

23 Sep 2022   •   21:38
Stoltenberg: „Referendumurile fictive nu au nicio legitimitate și nu schimbă natura războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”
Sursa foto: Hepta

NATO îşi va spori ajutorul pentru Ucraina drept răspuns la referendumurile false pe care Rusia le derulează în teritoriile ocupate din ţara vecină, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează Reuters.

El a făcut aceste declaraţii în contextul în care Moscova a declanşat referendumuri în cele patru regiuni pe care le controlează în Ucraina, caracterizate de Kiev şi de aliaţii săi drept o stratagemă pentru anexarea teritoriilor şi escaladarea războiului de şapte luni.

"Răspunsul nostru, răspunsul NATO, este intensificarea sprijinului", a declarat Stoltenberg pentru CNN într-un interviu.

"Cea mai bună cale de a pune capăt acestui război este de a-i întări în continuare pe ucraineni pe câmpul de luptă pentru ca ei să poată, într-un anumit stadiu, să discute şi să ajungă la o soluţie care este acceptabilă pentru Ucraina şi care menţine Ucraina ca naţiune suverană, independentă în Europa", a adăugat el.

Referendumurile au provocat temeri că Moscova ar putea încorpora cele patru zone şi apoi ar cataloga tentativele de a le recuceri drept un atac asupra Rusiei însăşi.

"Exact pentru acest lucru trebuie să fim pregătiţi, ca Rusia să folosească aceste voturi false pentru a escalada şi mai mult războiul din Ucraina", a declarat Stoltenberg, întrebat despre acest scenariu.

"Dar aceste voturi nu au legitimitate şi bineînţeles nu schimbă nimic. Acesta continuă să fie un război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei", a adăugat el.

Aliaţii NATO au susţinut Ucraina cu arme, muniţie, alte echipamente militare şi instruire.

Referendumurile de patru zile au fost organizate în grabă după ce trupele ucrainene au recucerit în cursul acestei luni teritorii importante în nord-est în urma unei contraofensive, comentează Reuters.

×
Subiecte în articol: Jens Stoltenberg