x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Story - Baiatul de ferma, ajuns la NASA

Story - Baiatul de ferma, ajuns la NASA

de Eugenia Mihalcea    |    02 Iul 2006   •   00:00
Story - Baiatul de ferma, ajuns la NASA

A participat la prima reparatie ma-jora a telescopului spatial Hubble, a zburat in spatiu de sase ori, dar ni-ciodata nu a uitat de unde a ple-cat.

A participat la prima reparatie majora a telescopului spatial Hubble, a zburat in spatiu de sase ori, dar niciodata nu a uitat de unde a plecat.

Se numeste Story (poveste), iar viata lui este intr-adevar o poveste parca fara de sfarsit.
S-a nascut la o ferma din Boston, Massachusetts, in Statele Unite ale Americii. Fascinat de natura, dar si de cosmos, Story Musgrave repara la 10 ani tractoare si masinarii la ferma. A avut insa un vis, sa ajunga sa cunoasca lumea care-l inconjoara. In anii ’30 nu existau inca astronauti si totusi drumul sau in viata, pas cu pas, a fost parcurs in aceasta directie. L-am cunoscut pe Story in Huntsville, Alabama, la una dintre obisnuitele sale prezentari in fata unei sali inmarmurite. Profesori de fizica din diferite state americane, dar si din 16 tari de pe celelalte continente, adunati la un program de pregatire la US Space & Rocket Center de catre firma Honeywell, l-au ascultat muti de uimire timp de aproape trei ore. La 72 de ani, un astronaut care s-a retras de mult din campul muncii, Story Musgrave, este la fel de fascinant. Indragostit de pamant si de spatiu, Story, un astronaut cu o cariera de circa 30 de ani, este proaspat tatic, avand un copil de numai 6 luni.

TINERETE. Povestea lui incepe insa mult mai devreme. Story Musgrave s-a nascut la 19 august 1935, la o ferma de lapte din Massachusetts. Inca de la varsta de 10 ani repara tractoare pe domeniul familiei. In 1947, cu toate ca se inscrie la Scoala Sfantul Mark din apropiere de Southborough, pare mai degraba interesat sa scape din campus, pe geamul dormitorului, in timpul noptii, pentru a explora locurile din jurul scolii. A fost totusi pasionat de orele de biologie, unde afla noutati despre animale. Dar mai mult decat atat, asa dupa cum povesteste, isi aminteste si acum o vizita la o ferma din apropierea scolii, unde a invatat sa zboare cu aeroplanul. Primul zbor singur cu un astfel de aparat l-a facut la 16 ani. A parasit scoala inainte de absolvire si s-a inrolat in marina americana, unde, incepand cu 1953, s-a format ca electrician in domeniul aeronauticii. Dupa ce si-a continuat studiile, absolvind universitatea cu o diploma in stiinte si un masterat in domeniul administrarii afacerilor si informaticii, Story si-a continuat cariera cu un doctorat in medicina. Poate parea de necrezut, dar Story Musgrave, unul dintre cei mai experimentati astronauti de la NASA, a fost atat pilot, cat si mecanic, medic, poet si filozof.

ETATE. In misiunea STS-80, Columbia, Story avea 61 de ani

MISIUNILE. In 1967 a fost unul dintre cei 11 oameni selectati din peste 4.000 de candidati la NASA. Prima sa misiune in spatiu a fost in 1983, pe Challenger. Acesteia i-au urmat alte cinci misiuni, timp in care Story a inregistrat peste 1.281 de ore in spatiu. Cea de-a cincea misiune a astronautului de 72 de ani a fost STS-61, in 1993. El impreuna cu echipa au fost pregatiti timp de mai bine de un an pentru a realiza prima mare reparatie si lucrari de mentenanta a telescopului spatial Hubble. Munca a fost terminata intr-un timp-record, pentru care au fost necesare cinci iesiri in spatiu, trei dintre acestea fiind realizate de Story, impreuna cu colegul sau Jeff Hoffman. O misiune foarte importanta, pregatita in cele mai mici detalii. Nu a fost o plimbare in spatiu, asa cum s-ar crede, ci "un balet", dupa cum isi aminteste Story. Un dans, cu o coregrafie foarte bine pusa la punct, in care cea mai mica miscare conteaza, atat a omului, cat si a costumului, care are o cu totul alta dinamica decat propriul corp.

In cele sase misiuni in spatiu, Story Musgrave nu a uitat sa admire Planeta Albastra, sa inregistreze ore si ore de film cu locurile dragi si indepartate. Are 72 de ani, si pentru el viata abia incepe. Are sase copii din prima casatorie si doi din relatia actuala, dintre care un nou micut de numai 6 luni.

O noua misiune pentru naveta Discovery


NASA a anuntat lansarea la 1 iulie, ora 22:48 ora Romaniei, a navetei Discovery, desi au existat numeroase temeri privind aparitia unor probleme tehnice in momentul lansarii. Nava spatiala ar urma sa ajunga la Statia Spatiala Internationala dupa trei zile de la decolare. Principalul responsabil pentru probleme privind securitatea zborului si inginerul principal al agentiei spatiale americane si-au exprimat temerea privind posibila desprindere a fragmentelor din stratul de izolatie confectionat din spuma calorifuga care acopera rezervorul exterior de carburant al navetei. Blocurile de spuma ar putea lovi scutul termic format din placute de siliciu, care protejeaza fuselajul de temperaturile inalte degajate la reintrarea in atmosfera. Acest fenomen a dus la dezastrul navetei Columbia, care s-a dezintegrat la revenirea din misiune, la 1 februarie 2003, soldat cu moartea celor sapte membri ai echipajului.

ORATOR. Dupa ce s-a retras, Story a publicat o carte si este invitat cu diverse ocazii sa povesteasca din experienta sa
Nascut la 19 august 1935 in Boston, Massachusetts, dar considera ca Lexington, Kentucky, este cu adevarat orasul sau natal. Are sase copii dintr-o casatorie anterioara si doi din relatia actuala, dintre care unul de 6 luni.
Hobby-urile lui sunt sahul, zborul, gradinaritul, literatura, microcomputerele, parasutismul, fotografia, cititul, scuba diving. Experienta la NASA. Dr. Musgrave a fost selectat ca astronaut-cercetator in august 1967. Dupa ce si-a definitivat pregatirea academica in domeniul astronauticii, a lucrat la designul si dezvoltarea programului Skylab. A fost cercetatorul-pilot de rezerva pentru prima misiune Skylab si de asemenea specialist al misiunii pe STS-6 in 1983, pe STS-51F/Spacelab-2 in 1985, STS-33 in 1989 si STS-44 in 1991. A mai participat la misiuni pe STS-61 in 1993 si ca specialist pe STS-80 in 1996. Sase zboruri realizate. 1,281 de ore 59 minute si 22 de secunde, in spatiu.

×
Subiecte în articol: externe spaţiu story story musgrave