x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Strategia Rusiei pentru subminarea Occidentului

Strategia Rusiei pentru subminarea Occidentului

de Şerban Mihăilă    |    30 Ian 2024   •   07:00
Strategia Rusiei pentru subminarea Occidentului

Rusia crede tot mai mult că aprofundarea legăturilor economice și diplomatice cu China și cu țările din „Sudul Global” – termen care se referă atât la lumea a treia, cât și la statele în curs de dezvoltare – îi va permite să sfideze sistemul financiar internațional dominat de Statele Unite și să submineze Occidentul în mod decisiv. Pentru Putin, erodarea ordinii mondiale pare singura strategie de supraviețuire, iar actuala derulare a conflictelor din Ucraina și Gaza îi oferă o mână nesperată de ajutor. 

Rusia este încurajată de succesul repurtat în anihilarea contraofensivei ucrainene susținute de Occident, precum și de impasurile politice la care s-a ajuns la Washington și Bruxelles în privința continuării finanțării pentru Kiev. 

Mai mult, în opinia rușilor, sprijinul acordat de SUA invaziei Israelului în Gaza a afectat poziția americanilor în mai multe părți ale lumii. 

Derularea simultană a tuturor acestor evenimente a dus, astfel, la un val de optimism general la Moscova, în ceea ce privește poziția globală a Rusiei.

Concomitent, oficialii de la Kremlin au semnalat o creștere a comerțului cu China, intensificarea cooperării militare cu Iranul, extinderea diplomației în lumea arabă și lărgirea grupării BRICS, care reunește principalele economii emergente ale lumii - Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud -, în vederea includerii Iranului, Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Egiptului și a Etiopiei.

Extinderea BRICS a demonstrat „autoritatea și rolul în creștere al grupului în afacerile mondiale”, iar activitatea sa se va concentra pe „egalitatea suverană”, a declarat recent președintele rus, Vladimir Putin, mai exact pe 1 ianuarie, atunci când Rusia a preluat președinția grupului. 

În plus, Kremlinul a început să se refere la el însuși ca parte componentă a „Majorității Globale”.

Atac la dolarul american

Documente interne ale Consiliului de Securitate al Rusiei, obținute de un serviciu de informații european și ajunse, ulterior, în mâinile publicației americane „The Washington Post”, arată că Moscova a organizat reuniuni, în 2022 și 2023, pentru a găsi modalități de subminare a rolului jucat de dolar, din postura de rezervă monetară a lumii. 

Scopul final al demersului, se arată într-unul dintre documente, era acela de a distruge atât sistemul financiar global de după cel de-Al Doilea Război Mondial, cât și puterea pe care acesta o oferă SUA.

„Una dintre cele mai importante sarcini este crearea unei noi ordini mondiale.”, se arată într-unul dintre documente, datat 3 aprilie 2023. „Țările occidentale, conduse de Statele Unite, au încercat să-și impună propria structură, bazată pe dominația lor.”, continuă textul citat.

Un alt document, scris de un aliat apropiat al șefului Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, și distribuit la Kremlin în această vară, pledează pentru o cooperare mai mare între China și Rusia în ceea ce privește inteligența artificială, sistemele cibernetice și internet. 

Ca parte a acestui demers, documentul prevedea crearea de către Beijing și Moscova a unui nou sistem financiar și a unei monede digitale eurasiatice bazate pe sisteme de plată alternative, în vederea ocolirii dominației occidentale asupra tranzacțiilor globale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat că Rusia ar acționa pentru a submina dominația americană asupra sistemului financiar global, dar a recunoscut că vizează crearea de alternative, afirmând că măsurile adoptate de „Occidentul colectiv” subminează încrederea Moscovei. 

Kremlinul „urmărește situația cu mare atenție și construiește un nou sistem de vectori economici, deoarece cel anterior s-a dovedit a fi nesigur, fals și periculos.”, a precizat Peskov, într-un răspuns oferit publicației americane.

Putin, mai puternic. O nouă realitate

Convingerea că Rusia s-a dovedit mult mai rezistentă din punct de vedere militar și economic decât anticipase Occidentul a consolidat poziția lui Putin pe plan intern înainte de alegerile prezidențiale din martie, în special în rândul anumitor membri ai elitei rusești, care au manifestat un scepticism de lungă durată cu privire la războiul din Ucraina și, inițial, fuseseră extrem de îngrijorați în legătură cu impactul sancțiunilor occidentale.

„Există o anumită consolidare în elita Rusiei.”, susține un academician rus, care menține relații strânse cu diplomați de rang înalt de la Moscova. „Există o anumită așteptare, în sensul că situația se va schimba în continuare, în favoarea Rusiei.”, mai spune el, citat de „The Washington Post”.

Miliardari ruși precum Oleg Deripaska, care, inițial, și-a exprimat public opoziția față de războiul din Ucraina, declarând că acesta va duce la o criză economică în Rusia, descriu acum ruptura dintre țara lor și Occident drept un catalizator pentru remodelarea tiparelor economice globale.

„Vor fi create sisteme de plată și piețe de datorie alternative: În China, pe baza yuanului, iar în India și în Orientul Mijlociu, pe baza criptomonedelor.”, a scris Deripaska, pe 20 ianuarie, pe aplicația de mesagerie „Telegram”. „În câțiva ani, sancțiunile nu vor mai fi o frână pentru comerțul și investițiile globale.”, a adăugat el.

Oficialii europeni din domeniul securității au declarat recent că Moscova este în mare măsură un partener mai mic al Chinei, deși nu este clar dacă Beijingul are vreun interes real în a se alinia la viziunile grandioase ale Kremlinului. 

Potrivit acelorași surse, concentrarea Rusiei pe utilizarea poziției sale globale pentru a perturba Occidentul se intensifică, inclusiv în Orientul Mijlociu.

„Rusia nu este omnipotentă, dar încearcă să folosească toate mijloacele de care dispune. Rușii sunt foarte consecvenți și acționează sistematic.”, a declarat un oficial european de rang înalt care, ca și alții, a vorbit sub acoperirea anonimatului cu jurnaliștii de la „The Washington Post”.

În timp ce majoritatea Occidentului mai speră la revenirea la ordinea anterioară, miliardarii Rusiei „au înțeles că vechea viață s-a terminat și a venit acum momentul să creeze un nou viitor”, a adăugat oficialul european din domeniul securității.

Rușii, a continuat oficialul, „au trecut de Rubicon, în timp ce Occidentul nu a făcut asta. Occidentul vrea să se întoarcă la afaceri ca de obicei. Rușii au înțeles însă că acest lucru este imposibil și încearcă să construiască o lume nouă.”.

Distragerea atenției

De la atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, Kremlinul a părut să renunțe la relația sa postsovietică, atent elaborată, cu Israelul, în favoarea aprofundării legăturilor cu lumea arabă. 

În octombrie, Rusia a găzduit o delegație comună formată din membri de rang înalt ai Hamas și ministrul adjunct de Externe iranian, Ali Bagheri Kani. Putin a efectuat o vizită neobișnuită în Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, în luna decembrie, în prima sa călătorie în afara Chinei, Iranului și a fostelor state sovietice, de la invazia din Ucraina.

„Prin intermediul Iranului, este posibil ca Moscova să transforme actuala situație din Orientul Mijlociu într-una atât de acută, încât atenția să fie distrasă și mai mult de la Ucraina.”, a mărturisit recent un oficial rus.

„Rusia are încă un mare potențial negativ. Există o mulțime de puncte fierbinți în care Rusia poate interveni!”, a mai spus el.

Moscova stă la pândă

Deoarece în acest an vor avea loc o serie de alegeri în Europa, Departamentul de Stat al SUA a avertizat că Rusia va declanșa numeroase „operațiuni de informare”, menite să submineze și mai mult sprijinul occidental pentru Ucraina.

„Rusia speră că numărul mare de alegeri din Europa, din acest an, ar putea schimba lucrurile în ceea ce a fost, până acum, o coaliție remarcabilă și o opoziție disciplinată față de războiul Moscovei.”, este de părere James P. Rubin, trimis special al SUA și coordonator al Centrului de Angajament Global din cadrul Departamentului de Stat.

Iar diviziunile profunde de la Washington, inclusiv în privința continuării finanțării pentru Ucraina, au încurajat convingerea, atât la Moscova, cât și în alte părți ale lumii, că SUA sunt paralizate, susține Matthew Redhead, de la „Royal United Services Institute”, un think tank britanic.

„Înseamnă că state ostile precum Rusia și Iran și, potențial, China vor începe să împingă limitele și mai mult pentru a vedea ce reacție vor obține. Este o invitație la escaladare.”, mai spune el.

„SUA pierd cel de-al treilea război mondial”

Cunoscutul om de afaceri aflat în exil, Mihail Hodorkovski, care a petrecut zece ani în închisorile Rusiei după ce a căzut în dizgrația lui Putin, consideră că Occidentul pare să se afle într-un punct de inflexiune. 

Modul în care Vestul va răspunde la dezordinea globală în creștere - și la agresiunea rusă - ar putea determina numărul de conflicte cu care se va confrunta în deceniile următoare.

„Putin încearcă, desigur, să submineze ordinea mondială, deoarece aceasta este pentru el singura strategie de supraviețuire.”, a declarat Hodorkovski, care se află acum la Londra. 

După ce americanii au permis Rusiei să treacă liniile roșii din Siria și, ulterior, s-au retras din Afganistan, oferind apoi Ucrainei un sprijin fragmentat, „pare, din exterior, că SUA pierd cel de-al treilea război mondial”, precizează el.

Generalul Richard Barrons, fost șef al Comandamentului Forțelor Întrunite ale armatei britanice, afirmă, la rândul lui, că riscurile unui eșec strategic pentru Occident sunt în creștere, din cauza lipsei de voință politică în privința furnizării cantității adecvate de arme, necesară Ucrainei, precum și în privința redresării producției militare industriale.

„Dacă ne referim la puterea militară latentă și forța economică, este absolut ridicol că Occidentul este ținut ostatic de ceva atât de relativ neînsemnat precum Rusia!”, spune Barron. 

„Putin crede că, dacă se încăpățânează suficient de mult timp, noi, Occidentul slab, vom pleca - și ar putea avea dreptate (...) Asta nu ar fi doar rușinos. Ar fi și un act de autovătămare strategică!”, susține el. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: strategie Rusia subminare occident