x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe STRATFOR analizeaza costurile extinderii operatiunilor Rusiei in Irak

STRATFOR analizeaza costurile extinderii operatiunilor Rusiei in Irak

de Dan Constantin    |    12 Oct 2015   •   13:28
 STRATFOR analizeaza costurile extinderii operatiunilor Rusiei in Irak
Sursa foto: Unknown

Stratfor face o analiza a implicarii Rusiei mai puternice in Irak ,ca sprijin in lupta cu fortele Statului Islamic. Loviturile aeriene din Siria au pornit de la baza militara Latakia pusa in stare operationala de fortele Rusiei in circa o luna de zile.Rusia a folosit si lansarea de rachete de croaziera de pe navele din Marea Caspica.

Analistii de la Stratfor se intreaba daca Rusia va incerca sa utilizeze si baze din Irak pentru a lovi mai usor tinte din Statul Islamic. Aceste tinte pot fi lovite si prin raiduri aeriene pornite din Siria dar distantele sunt mai mari. Avioanele rusesti de bombardament cu raza lunga de actiune pot porni din sudul Rusiei dar ar necesita alimentari cu combustibil in zbor.

Bazele din Irak por fi utilizate doar cu acordul autoritatii de la Bagdad.Va cere Irakul sprijin mai consistent Rusiei, ceeace va duce la o animiozitate cu Stele Unite. In plus , coordonarea loviturilor aeriene rusesti impune o colaborare cu fortele terestre irakine, intr-o zona dominata de Statele Unite , ca partener principal.

Vor face irakienii acest pas si va risca Rusia o confruntare cu SUA, sau mai degraba Rusia isi intareste pozitia de negociere cu Statele Unite- sunt intrebarile analistilor geostrategici de la Stratfor.

×