x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe STRATFOR :Rusia își întărește DOMINAȚIA MILITARĂ ÎN ZONA ARCTICĂ

STRATFOR :Rusia își întărește DOMINAȚIA MILITARĂ ÎN ZONA ARCTICĂ

de Dan Constantin    |    17 Ian 2015   •   13:16
STRATFOR :Rusia își întărește DOMINAȚIA MILITARĂ ÎN ZONA ARCTICĂ
Sursa foto: STRATFOR :Rusia își întărește DOMINAȚIA MILITARĂ ÎN ZONA ARCTICĂ

O analiza Stratfor evidentiaza planurile Rusiei de dominare militara a regiunii Arctice. Atentia acordata conflictului din Ucraina a acoperit ,in opinia analistilor americani, actiunile si planurile Rusiei pentru a crea o forta militara in Nord menita sa asigure controlul regiunii Arctice, bogate in gaze naturale si petrol( 30 LA SUTA RIN REZERVELE PLANETEI de GAZE NATURALE si, 13 LA SUTA DIN REZERVELE DE PETROL).


Din cele opt tari ale Consiliului Arctic, cinci sunt membre NATO, ceeace arata si componenta politico militara a planurilor Rusiei de suprematie in regiune.
 
Analistii Stratfor trec in revista informatiile recente legate de desfasurarea de forte in Nordul Rusiei, coordonate prin centrul de comanda integrat, recent inaugurat.

In bazele din Murmansk si Regiunea Autonoma Yamal se suplimenteaza efectivele cu 6000 de soldati in cadrul unei forte de interventie motorizate. 14 aerodromuri militare, care vor fi gata in 2015, asigura posibilitatile de operare pentru cele 122 de elicoptere si 56 de aeronave militare ale fortelor aeriene dispuse pe coasta Artctica a Rusiei.

In Insula Novaia Zemlia, Arhipelagul Franz Josef , Insula Wrangel, Capul Smidt vor fi amplasate radare si puncte ale politiei de frontiera. Aceste dispozitive militare sunt avanposturi catre Polul Nord dar si puncte de referinta pentru supravegherea rutei de Nord care face legatura intre Asia de Est si Europa prin Arctica.

La aceste forte se adauga Flota de Nord care cuprinde doua treimi din forta marinei militare a Rusiei. Stratfor subliniaza ca noua doctrina militara semnata la sfarsitul anului de presedintele Putin include pentru prima data Regiunea Arctica in zonele de influenta ale Rusiei.

Doctrina cuprinde doi poli de forta: Marea Neagra si Arctica . Planurile strategice sunt sustinute de bugete corespunzatoare asa cum a subliniat  si ministrul rus al Apararii, Soigu. Cea mai apropiata tara de dezvoltarile militare ale Rusiei  este Norvegia, care are forte dispuse in Arctica. Norvegia are programate in 2015 exercitii militare in apropierea frontierei cu Rusia, cele mai mari manevre de dupa 1967.

×