Întorcându-se în timp, la retorica lui Mao Zedong din timpul Revoluției Culturale, ambasadorul Chinei la Londra le-a cerut tinerilor chinezi care studiază în Marea Britanie „să servească patria”. Îndemnul patriotic al emisarului de la Beijing vine într-un moment în care Occidentul este tot mai îngrijorat de influența pe care China încearcă să o exercite în Europa de Vest și în SUA, prin intermediul tinerilor trimiși la studii și al institutelor culturale finanțate de Partidul Comunist.
„Sper că veți continua glorioasa tradiție a patriotismului. Sper că vă veți trăi întotdeauna visurile personale în măreața cauză a strădaniei pentru realizarea Visului Chinez al reîntineririi naționale!”, a declarat solemn ambasadorul Chinei la Londra, Liu Xiaoming, la decernarea premiilor acordate de guvernul de la Beijing studenților cu merite excepționale, din străinătate, scrie „Breitbart”.
„Sper ca prin ceea ce ați învățat aici, acum, să vă serviți patria și poporul în viitor!”, a adăugat oficialul chinez. În replică la îndemnurile patriotice ale ambasadorului Liu, profesorul Christopher Hughes, de la Școala de Studii Economice din Londra, a comentat pentru „The Times”: „În context chinezesc, ideea de patriotism înseamnă sprijinul acordat Partidului Comunist din China (PCC). Înseamnă dorința de unificare cu Taiwanul. Înseamnă zdrobirea totală a aspirațiilor tibetane pentru autonomie. Înseamnă zdrobirea Hong Kongului. Această idee pune la încercare într-o mare măsură principiile noastre referitoare la libertatea academică”.
„Cu cât există mai mulți studenți chinezi, cu atât ei sunt mai controlați și mai folosiți de către Ambasada Chinei. Există diferite grupuri constituite pentru a le monitoriza comportamentul, astfel încât să nu se simtă în siguranță. Asta înseamnă că apare perfida autocenzură”, a adăugat profesorul Hughes.
În momentul de față, un număr de aproximativ 120.000 de studenți chinezi se află pe teritoriul britanic. În noiembrie, anul trecut, Comitetul britanic pentru Afaceri Externe a descoperit că studenții din China sunt angajați activ în acțiuni propagandistice desfășurate în campusuri universitare pentru a promova imaginea PCC și a reprima libertatea de exprimare pe teme extrem de sensibile pentru Beijing, cum ar fi Taiwan și Hong Kong.
„Eforturile propagandistice ale anumitor studenți chinezi sunt deseori organizate de filiale universitare ale Institutului Confucius, care pretinde că nu este altceva decât un factor pentru răspândirea limbii și a culturii chineze, dar, de fapt, este o reprezentanță a Ministerului chinez al Educației, aflată sub directa supraveghere a departamentului central de propagandă al Partidului Comunist Chinez”, scrie „Breitbart”. Oficialități ale Institutului Confucius au fost acuzate în Marea Britanie de confiscarea de ziare care menționează problema Taiwanului, precum și de oprirea, în campusuri, a unor evenimente consacrate situațiilor din Taiwan și Tibet.
Pericol și în SUA
Și în SUA, președintele Donald Trump, aflat într-un război permanent cu Beijingul încă de la instalarea sa la Casa Albă, a anunțat impunerea de restricții de viză pentru absolvenții și studenții chinezi din universităţile şi colegiile americane, pe fondul creșterii îngrijorărilor față de spionajul și furtul de proprietate intelectuală încurajate de PCC.
„Ani de zile, guvernul chinez a spionat pentru a ne fura secretele industriale”, a spus Trump, în luna mai. „Voi emite o proclamație pentru a întări securitatea cercetării universitare naționale vitale și pentru suspendarea intrării în țară a anumitor cetățeni chinezi care au fost identificați drept un potențial risc pentru securitatea noastră”, a mai precizat Trump. Aproximativ 360.000 de cetăţeni chinezi studiază în prezent în instituţii de învăţământ americane.
„Cu cât există mai mulți studenți chinezi, cu atât ei sunt mai controlați și mai folosiți de către Ambasada Chinei”.
Christopher Hughes, profesor la Școala de Studii Economice din Londra