x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Studenţii străini vor putea lucra după absolvire în Marea Britanie

Studenţii străini vor putea lucra după absolvire în Marea Britanie

11 Sep 2019   •   14:27
Studenţii străini vor putea lucra după absolvire în Marea Britanie

Studenţii străini care au învăţat în Marea Britanie vor putea rămâne şi să lucreze în această ţară timp de doi ani după absolvire, potrivit noilor planuri anunţate miercuri de guvernul britanic, relatează EFE.

Decizia revine asupra măsurii adoptate în 2012 de ministrul de interne de atunci Theresa May, care îi obliga pe studenţii internaţionali - fără să-i afecteze pe cei comunitari - să plece din ţară după terminarea studiilor universitare.

Noua măsură se aplică studenţilor care încep cursurile începând de anul viitor.

Guvernul nu a precizat dacă acest plan este destinat şi studenţilor comunitari după 'Brexit' (ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană), având în vedere că trebuie definit dacă acest lucru se va face cu sau fără acord la 31 octombrie sau dacă se va prelungi perioada de retragere.

Potrivit actualului ministru de interne, Priti Patel, măsura demonstrează "privirea internaţională" a noului guvern care a promis să aplice un sistem de imigraţie pe puncte, similar celui australian, după retragerea ţării din UE, care va da prioritate muncitorilor calificaţi.

În baza noului plan, nu vor exista restricţii privind tipul de muncă pe care studenţii îl vor putea exercita în aceşti doi ani.

Alistair Jarvis, director al organizaţiei Universities UK, care susţine activitatea universităţilor britanice, a salutat măsura şi a subliniat că va avantaja economia Marii Britanii.

"Există dovezi că studenţii internaţionali au un aport pozitiv în Marea Britanie, precum contribuţia financiară de 26 de miliarde de lire (29 de miliarde de euro), însă mult timp lipsa oportunităţilor pe piaţa muncii după terminarea studiilor ne-a plasat într-o situaţie dezavantajoasă în privinţa atragerii studenţilor", a precizat Jarvis.

AGERPRES

×