x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Studiu: Angela Merkel, „lată`”, „incapabilă” şi „obosită”.

Studiu: Angela Merkel, „lată`”, „incapabilă” şi „obosită”.

21 Iun 2011   •   19:43

Cea mai mare parte a elitei politice si economice din Germania este de parere ca Angela Merkel, actualul cancelar federal, este "lasa", "obosita", "incapabila" si nu prezinta incredere, se arata intr-o ancheta realizata de Institutul Allensbach pentru revista Capital, data publicitatii marti si citata de agentia spaniola de stiri EFE si agentia Agerpres.

Aproximativ 77% dintre persoanele chestionate si-au exprimat nemultumirea fata de guvern in ceea ce priveste decizia neasteptata de abandonare a energiei nucleare, frictiunile din cadrul coalitiei de centru-dreapta aflata la putere si prelungita instabilitate de care da dovada Europa la nivel economic. "Conducatorii Germaniei sunt obositi din cauza coalitiei. Este rezultatul devastator al anchetei noastre", a declarat Claudio de Luca, purtator de cuvant al revistei Capital. |n ceea ce priveste intreaga sa activitate, circa 78% dintre respodenti au acuzat-o pe Merkel ca este "lasa", iar 79% sunt de parere ca ea sufera de "lipsa de credibilitate", spre deosebire de o alta ancheta realizata de acelasi institut in 2007 si in urma careia a rezultat ca 80% din respondenti s-au declarat multumiti de activitatea Executivului german.

Controversatul abandon al energiei nucleare, anuntat de cancelarul Merkel in urma catastrofei de la Fukushima, a dat lovitura de gratie Guvernului federal, indica studiul amintit dat publicitatii astazi. Circa 86% dintre cei chestionati considera "putin convingator" planul Guvernului de a abandona energia atomica pana in 2022 si apreciaza decizia ca fiind oportunista, problematica si costisitoare.

Pe de alta parte, 55% dintre liderii politici si economici participanti la ancheta sustin ca Guvernul german nu apara bine interesele tarii in cadrul Uniunii Europene, cu toate ca majoritatea acestora este de acord cu crearea mecanismului de salvare si ajutorare a tarilor confruntate cu probleme financiare.

Problemele interne din cadrul coalitiei au erodat, de asemenea, imaginea Executivului si a cancelarului, dupa cum mai reiese din datele oferite de sondaj, subliniind ca noul lider al liberalilor germani, Philipp Rösler, nu va fi in stare sa inlature criza cu care se confrunta formatiunea pe care o conduce si nici sa aplaneze tensiunile in relatiile cu partenerii crestin-democrati din cadrul coalitiei.

Ancheta Institutului Allensbach a fost realizata, intre 25 mai si 14 iunie, pe un numar de 519 lideri din domeniul economic, politic si al administratiei publice, printre care se afla 77 de manageri ai unor societati cu peste 20.000 de angajati si 19 ministri-presedinti si ministri din landuri federale germane.

×