x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Studiu - Italienilor nu le plac romii

Studiu - Italienilor nu le plac romii

de Carmen Plesa    |    06 Mai 2008   •   00:00

Mai mult de jumătate din italieni (61 la sută) sunt intoleranţi faţă de romii imigranţi şi nu vor ca aceştia să trăiască în Italia, arată un studiu realizat de Agenţia pentru Strategii Guvernamentale în perioada martie-aprilie 2008.



Mai mult de jumătate din italieni (61 la sută) sunt intoleranţi faţă de romii imigranţi şi nu vor ca aceştia să trăiască în Italia, arată un studiu realizat de Agenţia pentru Strategii Guvernamentale în perioada martie-aprilie 2008.
Un grad mai scăzut de intoleranţă este manifestat faţă de imigranţii albanezi (35% dintre italieni nu sunt de acord ca aceştia să trăiască în Italia) sau imigranţii români (33% îşi exprimă dezacordul ca aceştia să trăiască în Italia). Analiza aprofundată a rezultatelor cercetării arată că italienii care au stat cel puţin odată de vorbă cu unul dintre imigranţii români au o părere mult mai bună despre aceştia comparativ cu italienii care nu au stat niciodată de vorbă cu un român şi care şi-au format părerea exclusiv prin intermediul mass-media. Astfel, unul din patru italieni consideră ca majoritatea aprecierilor din mass-media despre imigranţii români sunt false. 1 din 10 italieni au la locul de muncă, la şcoală sau la facultate un imigrant român iar din cei care declară că se află în proximitatea unui imigrant român, majoritatea covârşitoare (81%) declară că se înţeleg bine sau foarte bine cu aceştia.


CAUZA INFRACţIONALITĂŢII. Principala nemulţumire asociată cu prezenţa imigranţilor români în Italia este infracţionalitatea de vitrină (furturi, agresiune verbală şi fizică, cerşetorie, mizerie) - 61% dintre italieni sunt de acord cu faptul că infracţionalitatea a crescut în Italia datorită venirii imigranţilor români, iar 51% sunt de acord că imigraţia română a determinat creşterea cerşetoriei şi mizeriei în spaţiile publice.

Datele nu indică decât parţial o asociere de percepţie între romi şi români - doar 38% dintre italieni fac o asociere între romi şi români. Aproape jumătate dintre italieni (47%) consideră că cei mai mulţi romi au emigrat în Italia din România, în timp ce aproape un sfert (24%) consideră că cei mai mulţi romi au plecat din spaţiul ex-iugoslav şi 9% consideră că romii au plecat mai degrabă din Albania.

×
Subiecte în articol: diaspora romani italieni