x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Studiu: Şoferii de taxi au creierul diferit. Află de ce

Studiu: Şoferii de taxi au creierul diferit. Află de ce

02 Apr 2012   •   07:53
Studiu: Şoferii de taxi au creierul diferit. Află de ce

In perioada in care trebuie sa memoreze trasee, volumul unei anumite parti a creierului soferilor de taxi creste, arata un studiu realizat pe un numar de soferi de taxi din Londra. In timpul perioadei de instruire, care dureaza trei-patru ani, ei trebuie sa memoreze un numar imens de itinerarii, intr-un oras tentacular, unde strazile formeaza labirinturi incredibile, relateaza passionsante.be.

Eleanor Maguire, specialist in stiinte neurologice la University College din Londra, se ocupa de cativa ani de configuratia cerebrala a soferilor de taxi. Ea a constatat in cadrul unui studiu precedent ca ei prezinta o dezvoltare deosebita a hipocampului posterior fata de oamenii de aceeasi varsta, avand un nivel de educatie si un IQ similare. Hipocampul joaca un rol esential in procesele de memorare si de navigare in spatiu. Intrebarea era daca aceasta particularitate exista de la inceput sau daca apare din cauza meseriei exercitate.

Eleanor Maguire (care-si publica rezultatele cercetarilor in revista 'Current Biology') a observat timp de cinci ani circa 100 de candidati la meseria de sofer de taxi si, simultan, un grup martor de 30 de persoane. La inceput, toti aveau o structura cerebrala aproape identica. La sfarsitul perioadei de instruire, jumatate din candidati au reusit la examen. S-a dovedit ca cei care au primit licenta aveau volumul hipocampului posterior mult mai mare decat ceilalti participanti la studiu.

Fie ca este vorba de noi neuroni sau de inmultirea conexiunilor neuronale, realitatea este clara. Punctul slab este insa ca hipocampul anterior este mai redus, ceea ce poate produce perturbari in cazul unor schimbari neprevazute in reteaua rutiera sau in timpul mersului prin orase necunoscute. (Agerpres)

×