x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: Administraţia Trump anunţă vânzări de arme către Arabia Saudită ocolind Congresul

SUA: Administraţia Trump anunţă vânzări de arme către Arabia Saudită ocolind Congresul

24 Mai 2019   •   21:30
SUA: Administraţia Trump anunţă vânzări de arme către Arabia Saudită ocolind Congresul

Administraţia americană a lui Donald Trump "a informat oficial Congresul" privind noi vânzări de arme către Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU), ocolind posibilitatea de care dispun în mod normal parlamentarii de a bloca acest tip de contract, a anunţat vineri un senator democrat, relatează AFP.

Guvernul "a invocat o obscură dispoziţie" legislativă privind exporturile de muniţii cu ghidaj de precizie pentru a trece peste avizul Congresului în numele ameninţării iraniene, a acuzat Bob Menendez, numărul doi din comisia de afaceri externe a Senatului, într-un comunicat.

Senatorul nu a precizat nici natura, nici valoarea totală a acestor contracte.

"Încercând să-şi explice decizia, administraţia nu identifică nici măcar ce mecanism legal intenţionează să utilizeze, descrie anii de comportament nefast din partea Iranului, dar fără a explica cu claritate ceea ce constituie astăzi o urgenţă", a estimat el.

El acuză o măsură "fără precedent" şi spune că se teme de impactul său asupra civililor din Yemen, unde Arabia Saudită şi EAU conduc o coaliţie militară împotriva rebelilor houthi susţinuţi de Iran.

"Încă o dată, administraţia Trump nu dă prioritate intereselor noastre de securitate naţională pe termen lung şi nu apără drepturile omului, preferând să acorde favoruri unor ţări autoritare precum Arabia Saudită", a declarat el.

Congresul american a adoptat în aprilie o rezoluţie care îi cere preşedintelui "retragerea forţelor americane din ostilităţile din Yemen", cu excepţia operaţiunilor care vizează Al-Qaida.

AGERPRES

×