x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA - Alertă falsă de seism major în California

SUA - Alertă falsă de seism major în California

22 Iun 2017   •   11:53
SUA - Alertă falsă de seism major în California

O alertă falsă ce semnala un seism major în statul american California a generat stupoare în rândul redacţiilor de ştiri locale, miercuri, deoarece provenea - din fericire - dintr-o eroare informatică, asociată unui cutremur de pământ care s-a produs în 1925, informează AFP. 

Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) a trimis din eroare redacţiilor de ştiri din California o alertă ce semnala că un seism cu magnitudinea de 6,8 tocmai a avut loc, la ora locală 16.49, în largul coastei americane, în dreptul oraşului Santa Barbara. 

Timp de câteva minute, anunţul a provocat stupoare în rândul jurnaliştilor, deoarece nicio vibraţie nu fusese resimţită în regiune, iar un seism cu o astfel de magnitudine ar fi fost unul dintre cele mai puternice înregistrate vreodată în California, un stat situat pe un important sistem de falii geologice - San Andreas - unde riscul seismic este cât se poate de real. 

Lucy Jones, o reputată expertă americană în domeniul seismologiei, afiliată USGS, a explicat ulterior pe Twitter că eroarea provenea dintr-o problemă a unui program informatic, "care a transformat o actualizare despre un cutremur cu magnitudinea de 6,8 din iunie 1925, produs în Santa Barbara, într-un seism de 6,8 în anul 2025". 

Potrivit DPA, postul american de televiziune ABC a raportat că alerta era într-adevăr datată 29 iunie 2025. În schimb, internauţii care deschideau acel link erau transferaţi pe site-ul USGS, care preciza că anul producerii acelui seism era 1925. 

Cotidianul The Los Angeles Times a dezvăluit că locul în care s-a produs seismul din 1925, care a făcut 13 victime, a fost înregistrat eronat, iar oamenii de ştiinţă au încercat să actualizeze acea informaţie, pentru a o corecta, declanşând însă în acest fel o alarmă falsă. 

USGS a transmis cu rapiditate o altă notificare în atenţia redacţiilor de ştiri, în care a afirmat că "evenimentul a fost şters" din lista de alerte seismologice.AGERPRES

×