x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA anulează viza turistică a unui fost ministru bulgar de Interne, cercetat penal

SUA anulează viza turistică a unui fost ministru bulgar de Interne, cercetat penal

24 Noi 2010   •   14:50

Declaraţia a fost făcută miercuri, pentru postul naţional bulgar de radio, însă nu au fost oferite informaţii suplimentare cu privire la această investigaţie. Ambasada Statelor Unite la Sofia a făcut această precizare după ce cotidianul 24 Ceasa a anunţat, în ediţia de miercuri, că reprezentanţa americană l-a informat pe Petkov despre anularea vizei sale. Viza a fost revocată din cauza unor "proceduri care au început în Bulgaria", precizează publicaţia, citând surse diplomatice. Ambasadorul american, James Warlick, a refuzat să facă vreun comentariu.

Într-un interviu pentru postul privat bulgar de televiziune bTV, fostul ministru nu a răspuns în mod direct, când a fost întrebat dacă informaţia publicată de 24 Ceasa este adevărată. "Am fost (în Statele Unite) acum o lună şi jumătate. Nu am fost ilegal acolo", a spus el.

Însă Petkov l-a acuzat pe succesorul său, actualul ministru al Afacerilor Interne, Ţvetan Ţvetanov, de "defăimare" în legătură cu articolul 24 Ceasa. "Sursa citată de 24 Ceasa nu este diplomatică, ci, mai degrabă, bulgară. Nu este nicio îndoială că este vorba despre ministrul de Interne. Pentru că el, în efortul de a defăima şi a deturna atenţia, participă la o campanie de defăimare", a declarat Petkov. Alături de Ţvetanov, Petkov l-a acuzat şi pe Vanio Tanov, directorul Agenţiei Vamale, de "organizarea unui atac" împotriva sa.

Pe de altă parte, fostul ministru a renunţat la imunitatea sa parlamentară, pentru a putea fi investigat, potrivit Novinite.com. "Voi face acest lucru pntru aflarea întregului adevăr", a declarat Petkov, pentru postul bTV, citat de site-ul bulgar. Liderul partidului naţionalist Ataka, Volen Siderov, i-a trimis marţi o scrisoare Procurorului General, Boris Velcev, cerând retragerea imunităţii parlamentare lui Petkov.

Fostul ministru a răspuns, de asemenea, unor acuzaţii formulate împotriva sa de Tanov şi Ţvetanov, potrivit cărora ar fi participat la o întâlnire cu fraţii Galevi, presupuşi lideri ai unei grupări criminale, în care s-ar fi discutat redistribuirea pieţei de droguri din Bulgaria. Petkov a declarat că întâlnirea nu a avut nimic a face cu droguri şi că a fost "aranjată" la propunerea unui subordonat, care a fost prezent la discuţii şi a scris un raport despre acestea. El a refuzat să precizeze numele acestuia, adăugând că îl va da în judecată, pentru "defăimare", pe Tanov.

×