x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA intervin în razboiul din Orientul Mijlociu: colaborăm cu Israelul pentru apărarea sa

SUA intervin în razboiul din Orientul Mijlociu: colaborăm cu Israelul pentru apărarea sa

de Redacția Jurnalul    |    02 Oct 2024   •   07:45
SUA intervin în razboiul din Orientul Mijlociu: colaborăm cu Israelul pentru apărarea sa
Sursa foto: Hepta

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că „forțele americane din Orientul Mijlociu au interceptat mai multe rachete lansate de Iran către Israel” și că SUA și-au îndeplinit „angajamentul de a colabora cu Israelul în apărarea sa”, potrivit haaretz.com.

Lloyd Austin: SUA au interceptat mai multe rachete lansate de Iran către Israel

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit cu omologul său israelian, la câteva ore după atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului.

Lloyd Austin a condamnat atacul, despre care afirmă că a fost „un act revoltător de agresiune al Iranului” și a cerut Iranului „să stopeze orice alte atacuri”.

Austin a adăugat că este „profund mândru de priceperea și curajul trupelor americane care au ajutat astăzi să salveze vieți din atacul Iranului și care continuă să susțină apărarea Israelului și să prevină extinderea conflictului sau escaladarea”.

El precizează că forțele SUA rămân în poziție pentru proteja trupele americane și partenerii din Orientul Mijlociu.

Criza din Orientul Mijlociu deschide dezbaterea vice-prezidențială din SUA

Criza din Orientul Mijlociu tocmai a dominat deschiderea dezbaterii televizate vice-prezidențiale americane din New York.

JD Vance și Tim Walz, contracandidații lui Donald Trump și, respectiv, Kamala Harris, au fost întrebați de moderatorii CBS dacă ar sprijini Israelul într-o lovitură preventivă împotriva Iranului.

Niciunul dintre candidați nu a răspuns direct la întrebare.

Walz, un democrat, se pare că a confundat Israelul cu Iranul atunci când a spus: „Extinderea Israelului și a proxeneților săi este o necesitate fundamentală absolută pentru ca Statele Unite să aibă o conducere constantă acolo”.

Guvernatorul din Minnesota a pivotat către criticarea politicii externe a lui Trump în timpul președinției sale.

Vance, senator republican de Ohio, a replicat că Iranul este acum mai aproape ca oricând de o armă nucleară.

„Cine a fost vicepreședinte în ultimii trei ani și jumătate?”, i-a spus el lui Walz. „Răspunsul este contracandidatul tău, nu al meu”.

Fost premier israelian: Trebuie să profităm de șansa de a paraliza regimul iranian

Fostul prim-ministru al Israelului, Naftali Bennett, afirmă că statul israelian trebuie să profite de oportunitatea de a riposta oferită de atacul de marți pentru a înlătura de la putere „regimul terorist” al Iranului, potrivit SkyNews.

Naftali Bennett spune că Israelul are „cea mai mare oportunitate din ultimii 50 de ani de a schimba fața Orientului Mijlociu” și că, odată cu „paralizarea” Hamas și Hezbollah, Iranul este expus.

„Conducerea Iranului a făcut o greșeală teribilă”, a scris el pe X.

„Trebuie să acționăm acum pentru a distruge programul nuclear al Iranului, instalațiile sale energetice centrale și pentru a paraliza mortal acest regim terorist”, adaugă Bennett.

Iordania promite că „nu va fi un câmp de luptă pentru nimeni”, după atacul iranian asupra Israelului

Iordania a promis că „nu va fi un câmp de luptă pentru nimeni”, după ce atacul iranian cu rachete asupra Israelului a amplificat tensiunile în Orientul Mijlociu și a agravat temerile legate de un conflict mai extins.

Conform CNN, Ministerul de Interne a anunțat că fragmente de rachete au căzut în diferite părți ale țării, inclusiv în capitala Amman.

„Poziția Iordaniei a fost întotdeauna că nu va fi un câmp de luptă pentru nimeni; protejarea Iordaniei și a poporului său este responsabilitatea noastră numărul unu”, a declarat miercuri Mohammad al-Momani, ministrul comunicațiilor guvernamentale, la postul de televiziune al-Mamlaka, finanțat de stat.

Potrivit lui al-Momani, trei persoane au suferit răni ușoare din cauza rachetelor și resturilor care au căzut. „Există pagube materiale care sunt evaluate în prezent”, a adăugat el, citat de CNN.

Emisiunile mass-media de stat au arătat pagube în mai multe locații, inclusiv un raport în direct din guvernoratul Balqa, la nord-vest de Amman, unde un reporter a declarat că a aterizat un fragment de rachetă de doi metri.

Armata iordaniană a cerut oamenilor să rămână în casele lor și a pus toate forțele sale în stare de alertă. De asemenea, aceasta a declarat că ia „măsuri de precauție pentru a construi și sprijini unitățile de primă linie pe fronturile de frontieră pentru a proteja patria”.

Forțele aeriene ale Iordaniei au interceptat marți rachete iraniene, conform unui oficial iordanian.

Regatul a fost una dintre țările arabe care au interceptat drone și rachete iraniene în cadrul unui atac anterior al Iranului împotriva Israelului, la 13 aprilie.

Armata israeliană a lansat un nou avertisment privind evacuarea din Beirut

Armata israeliană a emis un nou avertisment pentru locuitorii din suburbia sudică a Beirutului, Hadath al-Gharb, în noaptea zilei de marți spre miercuri, relatează Sky News.

„Avertisment urgent pentru locuitorii din suburbia de sud, în special pentru cei din clădirea specificată pe hartă în cartierul Hadath al-Gharb.

„Vă aflați în apropierea instalațiilor și intereselor Hezbollah, împotriva cărora IDF va opera în viitorul apropiat.

„Pentru siguranța dumneavoastră și a membrilor familiei dumneavoastră, trebuie să evacuați imediat această clădire și clădirile înconjurătoare și să stați departe de acestea pe o distanță de nu mai puțin de 500 de metri.”

Avertismente similare au fost lansate în cursul serii și al nopții, corespondenții de la fața locului relatând că în zonă se aud bombardamente.

Forțele de apărare ale Israelului au confirmat anterior că lovesc ținte Hezbollah din capitala libaneză, conform sursei menționate.

Ambasadorii Iranului și Israelului la ONU fac declarații radicale la New York

Ambasadorul Iranului la ONU, Amir Saeid Iravani, a justificat atacul cu rachete al țării sale asupra Israelului, afirmând că acțiunea a fost efectuată în legitimă apărare. În replică, ambasadorul Israelului, Danny Danon, a promis represalii pentru atacurile recente ale Iranului, relatează BBC.

În scrisorile adresate Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite și secretarului general, Iravani a explicat că atacul a fost o reacție la asasinarea unor lideri de rang înalt ai grupărilor Hamas și Hezbollah. El a avertizat că orice altă acțiune împotriva Iranului va fi întâmpinată cu un răspuns „decisiv”.

Răspunzând la aceste declarații, ambasadorul Israelului, Danny Danon, a promis represalii pentru atacurile recente ale Iranului, care au forțat milioane de israelieni să se adăpostească în adăposturi antiatomice. Danon a subliniat că Israelul nu își dorește război sau escaladare, dar nu poate rămâne pasiv în fața atacurilor asupra civililor săi, adăugând că represaliile vor fi „dureroase”.

La sfârșitul săptămânii trecute, Iravani a acuzat „inacțiunea” Consiliului de Securitate pentru escaladarea conflictului actual și a îndemnat cei 15 membri ai acestuia să ia „măsuri decisive” împotriva Israelului pentru a preveni „târârea regiunii într-un război la scară largă”.

Rachete iraniene din seria Shahab-3, probabil folosite în atacul asupra Israelului, spun experții

Variante ale rachetelor balistice iraniene din seria Shahab-3 au fost utilizate în cel mai recent atac cu rachete asupra Israelului, au declarat pentru CNN experți în armament care au analizat videoclipuri verificate de pe rețelele sociale de la fața locului.

Trevor Ball, fost tehnician în domeniul munițiilor explozive în cadrul armatei americane, a afirmat că fragmente care corespund variantelor Shahab-3, precum Emad sau Ghadr, au putut fi identificate în imaginile și videoclipurile atacului.

Potrivit lui Ball, într-o înregistrare video erau vizibile resturi ale unui booster cu marcaje clare ale unei rachete Emad. De asemenea, ar fi putut fi utilizate și alte modele, cum ar fi Kheibar Shekan sau, mai puțin probabil, Fattah, a adăugat el.

Shahab-3 reprezintă baza pentru toate rachetele balistice iraniene cu rază medie de acțiune care utilizează un propulsor lichid, conform lui Patrick Senft, coordonator de cercetare la Armament Research Services (ARES).

„Se bazează cel mai probabil pe o rachetă nord-coreeană, care, la rândul ei, se bazează probabil pe rachetele Scud de concepție sovietică. Shahab-3 a fost prima rachetă balistică iraniană capabilă să atingă Israelul”, a mai spus el.

Resturi ale unei rachete balistice iraniene, inclusiv secțiunea de ghidare și focosul, au fost vizibile în imaginile și videoclipurile colectate de CNN la locul atacului cu rachete asupra școlii Shalhavot Chabad din Gedera, conform lui Ball și Senft. Identificarea modelului exact este dificilă din cauza lipsei imaginilor de referință, a explicat Ball.

„În general, astfel de rachete balistice cu rază medie de acțiune nu lasă în urmă multe fragmente diagnosticabile dacă funcționează conform destinației”, a adăugat Senft.

În ceea ce privește afirmațiile conform cărora Iranul ar fi folosit pentru prima dată racheta hipersonică Fattah 1 în timpul atacului asupra Israelului, experții în armament s-au arătat sceptici.

„Este una dintre cele mai noi rachete balistice ale lor, și au mult de pierdut dacă o folosesc”, a declarat Ball. „Israelul ar putea obține o idee despre capacitățile sale doar din faptul că ar fi fost utilizată. Există, de asemenea, riscul ca racheta să nu funcționeze, oferind Israelului o idee și mai clară despre capacitățile sale. Ei primesc propagandă gratuită și nu riscă nimic afirmând că a fost folosită.”

S&P Global retrogradează ratingul Israelului, invocând escaladarea conflictului armat din zonă

S&P Global a retrogradat marți ratingurile pe termen lung ale Israelului de la „A+” la „A”, citând riscurile la adresa economiei și finanțelor publice ale țării din cauza escaladării conflictului cu Hezbollah din Liban, relatează Reuters.

Agenția de rating și-a exprimat îngrijorările cu privire la potențialele amenințări la adresa securității, inclusiv atacuri cu rachete împotriva Israelului, care ar putea amplifica impactul economic negativ.

„Considerăm acum că activitatea militară din Gaza și o intensificare a luptelor la granița de nord a Israelului – inclusiv o posibilă incursiune terestră în Liban – ar putea persista până în 2025, cu riscuri de represalii împotriva Israelului”, a declarat S&P.

Agenția Moody's, un alt jucător important în evaluarea ratingurilor de credit, a redus săptămâna trecută ratingul Israelului cu două trepte, la „Baa1”, avertizând că ar putea urma o retrogradare la nivel „junk” dacă tensiunile actuale cu Hezbollah se vor transforma într-un conflict pe scară largă.

Companiile aeriene redirecționează zboruri din cauza conflictului în escaladare în Orientul Mijlociu

Vecinii Israelului au închis spațiul aerian, iar echipajele companiilor aeriene au evitat o zonă de conflict în escaladare, căutând rute alternative, după atacul Iranului asupra Israelului, relatează Reuters.

Un purtător de cuvânt al serviciului de monitorizare FlightRadar24 a declarat că zborurile au fost redirecționate „oriunde au putut”. O hartă a traficului aerian din regiune arată avioane care se deplasează pe traiectorii largi spre nord și sud, multe dintre ele convergând spre Cairo și Istanbul.

FlightRadar24 a raportat că aeroporturile din Istanbul și Antalya, în sudul Turciei, devin congestionate, forțând unele companii aeriene să se orienteze spre sud.

Eurocontrol, agenția paneuropeană de control al traficului aerian, a emis anterior un avertisment piloților cu privire la conflictul în escaladare. Ulterior, a anunțat închiderea spațiului aerian iordanian și irakian, precum și a unui punct de trecere important în spațiul aerian controlat de Cipru.

Ministerul Transporturilor din Irak a anunțat ulterior redeschiderea spațiului aerian irakian pentru zborurile civile care vin și pleacă de pe aeroporturile din țară. De asemenea, Iordania și-a redeschis acum spațiul aerian, a raportat agenția de stat iordaniană.

Aceste perturbări suplimentare sunt de așteptat să afecteze și mai mult o industrie deja puternic restricționată din cauza conflictelor dintre Israel și Hamas, dar și dintre Rusia și Ucraina.

55 de persoane au fost ucise în urma loviturilor israeliene în Liban în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, 55 de persoane au fost ucise în urma unor lovituri în Liban, iar alte 156 au fost rănite, conform Ministerului Sănătății din această țară, citat de CNN.

Ministerul a raportat că victimele au rezultat în urma atacurilor israeliene în sudul Libanului, în zonele Nabatieh, Bekaa, Baalbek-Hermel și Muntele Liban.

Agenția națională de presă libaneză a informat că 22 de persoane au fost ucise și 47 rănite doar în Nabatieh.

Franța, Marea Britanie, Germania și UE condamnă atacul iranian asupra Israelului

Oficialii de top din Franța, Marea Britanie, Germania și Uniunea Europeană au condamnat toate atacurile cu rachete ale Iranului asupra Israelului, avertizând asupra consecințelor potențial dezastruoase pentru întreaga regiune, relatează CNN.

Premierul britanic Keir Starmer a denunțat ceea ce el a numit o „încercare a regimului iranian de a face rău israelienilor nevinovați” și de a „escalada această situație periculoasă” în Orientul Mijlociu.

Liderul britanic se afla într-o convorbire telefonică cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, în momentul în care a început atacul iranian, potrivit unui raport al biroului lui Starmer.

„Sunt profund îngrijorat de faptul că regiunea este pe marginea prăpastiei și sunt profund îngrijorat de riscul unui calcul greșit”, a spus Starmer în timpul unei declarații video, conform sursei citate.

Starmer a declarat că a folosit convorbirile cu Netanyahu și cu omologii săi libanezi, francezi și palestinieni pentru a insista asupra unei „căi politice de urmat”.

Annalena Baerbock, ministrul de externe al Germaniei, a condamnat, de asemenea, atacul Iranului „în termenii cei mai fermi posibili”.

„Am avertizat de urgență Iranul împotriva acestei escaladări periculoase. Iranul trebuie să oprească imediat atacul. Acesta duce regiunea și mai departe în abis”, a declarat Baerbock pe X.

Premierul francez Michel Barnier a intervenit, de asemenea, în ceea ce a descris ca fiind „o situație extrem de gravă în Orientul Mijlociu”.

„Vorbesc ... într-un moment în care situația se înrăutățește în Orientul Apropiat și Mijlociu, cu o escaladare și un atac, și un conflict direct care pare să fie în curs de desfășurare între Iran și Israel”, a declarat Barner în fața deputaților din parlamentul francez.

Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al UE, a avertizat că este în curs un „ciclu periculos de atacuri și represalii” care riscă „să scape de sub control”.

Blocul comunitar este „pe deplin angajat să contribuie la evitarea unui război regional”, a declarat Borrell, subliniind că „este necesară o încetare imediată a focului în întreaga regiune”.

(sursa: Mediafax)

×