x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA au folosit dreptul de veto împotriva unui proiect de rezoluţie privind Ierusalimul

SUA au folosit dreptul de veto împotriva unui proiect de rezoluţie privind Ierusalimul

18 Dec 2017   •   21:30
SUA au folosit dreptul de veto împotriva unui proiect de rezoluţie privind Ierusalimul

SUA au folosit luni dreptul de veto împotriva unui proiect de rezoluţie al ONU care condamnă recunoaşterea unilaterală a Ierusalimului de către Washington drept capitală a Israelului, un text aprobat de către ceilalţi 14 membri ai Consiliului de Securitate, relatează AFP.

Acest vot favorabil formulat de către 14 dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, între care ce mai apropiaţi aliaţi europeni ai Washingtonului, Londrei şi Parisului, reprezintă o piedică pentru diplomaţia americană.

Decizia lui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului a generat o dezaprobare aproape unanimă din partea comunităţii internaţionale.

Proiectul de rezoluţie subliniază că statutul Ierusalimului "trebuie rezolvat prin negociere" şi exprimă "regrete profunde cu privire la recentele decizii asupra Ierusalimului", fără să menţioneze explicit Statele Unite.

Textul afirmă, de asemenea, că "orice decizie sau acţiune vizând să afecteze caracterul, statutul sau componenţa demografică" a Ierusalimului "nu are forţă legală, este nulă şi neavenită şi trebuie să fie revocată".

Israelul a anexat partea răsăriteană a Ierusalimului, al cărei control l-a preluat în timpul războiului din 1967, apoi a votat o lege care face din Oraşul Sfânt capitala sa "indivizibilă".

Această anexare nu a fost recunoscută vreodată de comunitatea internaţională, iar palestinienii consideră Ierusalimul de Est drept capitala viitorului lor stat.AGERPRES

×