Presedintele american s-a ocupat, in vacanta, de treburile urgente ale tarii. El a fost de acord cu modificarea unui text de lege care stipuleaza ca prizonierii aflati in custodia fortelor americane vor fi tratati conform Constitutiei SUA.
Presedintele american George W. Bush a semnat vinerea trecuta un amendament referitor la interzicerea torturii prizonierilor detinuti de fortele SUA in tara si strainatate. Decizia Administratiei Bush de "a fixa cadrul legal pentru activitatile de detentie si interogatoriu" a survenit dupa izbucnirea, in noiembrie trecut, a unui scandal rasunator in care a fost implicata si Romania. SCANDALUL. In urma cu doua luni, cotidianul Washington Post a publicat un articol despre mai multe inchisori secrete pe care americanii le detin in afara granitelor SUA si pe care le "alimenteaza" cu prizonieri capturati in Irak si Afganistan. Cateva zile mai tarziu, organizatia de aparare a drepturilor omului Human Rights Watch din Washington a dat publicitatii o serie de informatii potrivit carora Romania si Polonia ar detine, pe teritoriile lor, astfel de centre de detentie fantoma, despre a caror existenta nu stiu decat sefii de stat si cativa dintre cei mai inalti respon-sabili ai serviciilor secrete. La Bucuresti si la Varsovia, autoritatile au negat, in mod repetat, existenta unor centre de detentie secrete si chiar a escalelor pe care avioanele cu prizonieri americani le-ar fi facut in diverse locuri pe teritoriile celor doua tari. Pe acest fundal, presa americana si Human Rights Watch au dezvaluit ca in circuitul inchisorilor "zburatoare" secrete se afla mai toate tarile de pe batranul continent. CONTEXT. Intre timp, liderul american si oamenii lui au incercat sa calmeze situatia, iar in Europa, mai multe tari au anuntat deschiderea unor anchete. Administratia Bush "era lovita" si pe plan intern, in contextul in care membrii Congresului SUA nu reuseau sa se puna de acord asupra Legii antiteroriste (Patriot Act), pe care Bush o dorea reinnoita din sase in sase luni. Amendamentul semnat vinerea trecuta de catre seful statului american a trecut deja de Congres intr-un moment in care Administratia Bush se afla in centrul acuzatiilor legate de tortura la adresa prizonierilor capturati in numele campaniei mondiale antiteroriste. Textul amendamentului, care a primit sprijinul Congresului, prevede ca prizonierii americanilor sa fie tratati in conformitate cu Legea fundamentala a SUA. "Legea si politica americana interzic tortura. Nu am recurs niciodata la tratamente crude, inumane sau degradante. Nici in tara, nici in afara tarii", a spus Bush, aflat in vacanta la resedinta sa din Crawford, in statul american Texas.Citește pe Antena3.ro
"Daca cineva din Al-Qaeda va da un telefon, am vrea sa stim si noi de ce"
"Legea si politica americana interzic tortura. Nu am recurs niciodata la tratamente crude, inumane sau degradante. Nici in tara, nici in afara tarii" - George W. Bush
OPERATIUNI ANTITERORISTE
|
Pana cand politicienii americani vor lua o decizie legata de prelungirea legii antitero, serviciile de informatii vor continua sa se foloseasca de prerogativele primite in anii precedenti. FBI (Biroul Federal de Investigatii), scrie Washington Post, va continua sa investigheze cazurile de terorism pe baza prerogativelor cu care a fost inzestrat in 2001, intre altele ascultarea convorbirilor telefonice si dreptul de a intercepta aceste convorbiri. Ziarul scrie si despre Agentia Centrala de Informatii (CIA), angajata in "cel mai amplu program impotriva terorismului desfasurat de la apogeul razboiului rece pana in prezent". Operatiunea CIA impotriva retelei Al-Qaeda consta in capturarea suspectilor cu ajutorul serviciilor secrete straine, in administrarea inchisorilor secrete in strainatate, in utilizarea tehnicilor de interogare despre care se spune ca incalca legea internationala etc.
|
STRICT SECRET
|
Un alt serviciu secret, considerat fantomatic in panoplia agentiilor americane de profil, este afectat de legea antitero. Agentia Nationala de Securitate (NSA) a fost luata la puricat de catre Departamentul de Justitie, ca urmare a unor informatii aparute in presa referitoare la existenta unui program secret de supraveghere a convorbirilor telefonice in SUA. Potrivit unui responsabil de la Justitie, ancheta a fost deschisa, dupa ce Bush a recunoscut ca a autorizat NSA sa monitorizeze, fara mandat juridic, convorbirile telefonice si electronice efectuate dinspre SUA catre alte state ale lumii, in cadrul luptei cu terorismul. Potrivit Washington Post, informatiile obtinute de NSA prin interceptarea secreta a comunicatiilor cu strainatatea efectuate de catre cetatenii americani au fost impartasite si altor agentii guvernamentale. Cum este cazul Agentiei pentru Informatii Militare (DIA), suspectata ca s-a folosit de informatiile NSA pentru a pune sub urmarire vehicule si persoane suspectate de terorism.
|