Statele Unite ale Americii sunt la un pas de salvarea de la o catastrofa economica si sociala. Asta dupa ce Camera Reprezentantilor a adoptat acordul care ar putea insemna salvarea economiei americane. Documentul are insa nevoie si de avizul decisiv al Senatului American, pentru ca apoi sa fie semnat de presedintele Barack Obama.
In doar 15 minute, membrii Camerei Reprezentantilor au decis soarta tarii si au aprobat acordul de crestere a gradului de indatorare. Momentul nu a fost insa lipsit de incidente. Zeci de protestatari au scandat dintr-un balcon al salii de sedinte impotriva presedintelui Camerei Reprezentantilor.
Acordul, pe care l-a convenit presedintele Barack Obama si congresmanii democrati si republicani deopotriva, prevede realizarea de economii in valoare de 2,4 mii de miliarde de dolari in urmatorii 10 ani. Mai mult, pragul de indatorare va fi marit pana la sfarsitul lui 2012, iar o comisie speciala va fi creata in cadrul Congresului pentru a dirija reformele fiscale pe termen lung.
Acordul contine doua etape. Prima prevede economii de 917 de mii de miliarde de dolari, dar si o diminuare a bugetului pentru siguranta nationala in valoare de 420 de trilioane de dolari. Taierile vor fi insotite si de o crestere cu 900 de trilioane de dolari a pragului de indatoare.
Legea mai are nevoie de aprobarea finala a Senatului, iar apoi trebuie sa ajunga pe masa presedintelui Obama cat mai rapid. Daca pragul de indatorare de 13,4 mii de miliarde de dolari nu va fi marit pana anul viitor, americanii ar putea fi afectati considerabil de dobanzi mai mari, de deprecierea dolarului, dar si de instabilitatea pietelor. Potrivit CNN, este probabil ca votul in Senat sa aiba loc marti.
Vladimir Putin: Statele Unite "traiesc ca un parazit pe spinarea economiei globale"
Adresandu-se unei tabere politice a tineretului rus, Putin a declarat ca SUA exista pentru a-si adanci indatorarea bazandu-se pe credit. America "traieste dincolo de mijloacele ei, taxand economia globala cu problemele ei si traind ca un parazit, pe spinarea economiei globale si a monopolului pe care il are dolarul", a spus Putin.
Pe de alta parte, premierul rus a recunoscut ca, in actuala situatie, Statele Unite au luat o decizie "echilibrata", pentru ca o posibila incapacitate de plata ar fi afectat economia globala, ceea ce "n-ar fi fost bine deloc", a conchis seful guvernului rus.