x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA cer scoaterea Iranului din Comisia ONU privind condiţia femeii

SUA cer scoaterea Iranului din Comisia ONU privind condiţia femeii

03 Noi 2022   •   09:25
SUA cer scoaterea Iranului din Comisia ONU privind condiţia femeii
Sursa foto: Hepta

Iranul nu îşi are locul în Comisia ONU privind condiţia femeii, susține vicepreşedinta americană, Kamala Harris, care a lansat o iniţiativă pentru scoaterea Teheranului din acest for internațional, transmite AFP.

În contextul reprimării marilor manifestaţii care au urmat decesului la 16 septembrie a tinerei Mahsa Amini, o kurdă iraniană de 22 de ani, SUA vor să lucreze cu „partenerii lor pentru a scoate Iranul” din această comisie a ONU, ai cărei membri sunt aleşi pentru patru ani, a anunţat Harris, printr-un comunicat.

„Negând drepturile femeilor şi desfăşurând o represiune atât de brutală împotriva propriului popor, Iranul a demonstrat că nu îşi are locul în această comisie!”, a scris numărul doi în Administrația Biden.

Iranul este zguduit de manifestaţii de la moartea în detenţie a tinerei Mahsa Amini, arestată de poliţia moravurilor pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict din Republica Islamică, ce prevede purtarea vălului. Reprimarea acestor manifestaţii, fără precedent prin amploarea şi natura lor după Revoluţia Islamică din 1979, a făcut zeci de morţi, conform ONG-urilor.

Mandatul Iranului se încheie în 2026, iar cel al SUA, anul viitor.

×
Subiecte în articol: iran Kamala Harris