"Noi am fost în contact cu HTS şi alte părţi" implicate, a declarat Blinken.
El nu a oferit mai multe detalii cu privire la circumstanţele acestor schimburi, însă atunci când a fost întrebat dacă SUA au avut o legătură directă cu HTS, el a răspuns: "Contact direct, da".
Blinken a precizat că acest contact făcea parte din eforturile menite inclusiv să-l localizeze pe Austin Tice, un jurnalist american răpit în 2012 la începutul războiului civil în Siria.
Blinken şi-a încheiat turneul regional în timpul căruia el s-a deplasat în Turcia, Irak şi Iordania, ţări vecine Siriei.
La Aqba, Blinken a participat la discuţii ce au reunit diplomaţi arabi, europeni, turci şi pe trimisul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, care au convenit că procesul de tranziţie "trebuie să fie condus (...) de sirieni şi să ducă la un guvern inclusiv, non sectar şi reprezentativ", potrivit unui comunicat comun.
În urma unei ofensive de 11 zile lansate din Idlib, nord-vestul Siriei, o coaliţie de facţiuni rebele condusă de gruparea sunită radicală HTS a cucerit din mâinile forţelor guvernamentale cea mai mare parte a ţării, inclusiv Damascul, punând capăt pe 8 decembrie regimului Assad, care a durat o jumătate de secol.
Condus de Abu Mohammad al-Julani, HTS afirmă că s-a distanţat de jihadism, însă rămâne clasată drept "teroristă" de mai multe capitale occidentale, printre care Washingtonul.