x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA continuă să susţină construcţia gazoductului Nabucco

SUA continuă să susţină construcţia gazoductului Nabucco

27 Mai 2012   •   14:17
SUA continuă să susţină construcţia gazoductului Nabucco

Statele Unite continua sa sustina constructia gazoductului Nabucco, chiar daca exista opinii, precum cea exprimata recent de British Petroleum, potrivit carora proiectul ar fi neviabil, relateaza Novinite.

"Sustinem cu tarie Nabucco. Condideram ca este un proiect foarte important. Va aduce diversificarea energetica si a pietei", a declarat Victoria Nuland, purtator de cuvant al Departamentului american de Stat.

British Petroleum a anuntat in aceasta saptamana ca nu mai ia in considerare livrarea de gaze la la exploatarea azera Sah Deniz II prin intermediul Nabucco, ceea ce obliga proiectul sustinut de UE sa ofere o alternativa mai restransa a gazoductului.

Directorul pentru rafinare si marketing al BP, Iain Conn, a afirmat joi ca BP si grupul azer Socar iau in considerare numai doua optiuni pentru livrarea gazelor, o versiune mai mica a Nabucco, cunoscuta ca Nabucco West, si South East Europe Pipeline (SEEP).

Reafirmarea sprijinului SUA pentru Nabucco vine dupa ce ministrul turc al Energiei a afirmat saptamana trecuta ca este important ca Nabucco sa supravietuiasca sub forma unui proiect mai mic, numit Nabucco West.

Premierul ungar Victor Orban a afirmat la randul sau, luna trecuta, ca grupul MOL se retrage din consortiul Nabucco.

Si alte companii din consortiul Nabucco au vehiculat ideea variantei Nabucco West.

Saptamana trecuta, consortiul a prezentat varianta Nabucco West consortiului care dezvolta zacamanul de gaze Sah Deniz II din Azerbaidjan.

Proiectul initial al Nabucco prevedea constructia unei conducte de 3.900 de kilometri de la granita de est a Turciei pana in Baumgarten, Austria, via Bulgaria, Romania si Ungaria, ocolind Rusia. Gazoductul ar fi urmat sa aiba o capacitate de transport de 31 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Actionarii Nabucco sunt OMV (Austria), RWE (Germania, MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria) si Transgaz (Romania).

MOL si RWE au pus sub semnul intrebarii fezabilitatea versiunii originale a Nabucco, avertizand ca ar putea sa se retraga din proiect.(Mediafax)

×