x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: Doi senatori cer lămuriri privind smartphone-ul nesecurizat folosit de preşedintele Donald Trump

SUA: Doi senatori cer lămuriri privind smartphone-ul nesecurizat folosit de preşedintele Donald Trump

14 Feb 2017   •   21:10
SUA: Doi senatori cer lămuriri privind smartphone-ul nesecurizat folosit de preşedintele Donald Trump

Doi senatori democraţi din Statele Unite au cerut precizări cu privire la securizarea telefonului mobil al preşedintelui Donald Trump, avertizând că şeful statului ar putea compromite securitatea ţării dacă utilizează în continuare vechiul său smartphone aşa cum s-a afirmat, scrie marţi AFP. 

''A primit Donald Trump un smartphone securizat şi criptat pentru uz personal la data de 20 ianuarie sau înainte de această dată? Şi dacă da, îl utilizează?'', a scris luni pe Twitter senatorul democrat Tom Carper. 

Tom Carper şi o altă colegă democrată, Claire McCaskill, au făcut luni publică o scrisoare adresată administraţiei Trump, în care cer clarificări cu privire la securitatea telefonului Android al preşedintelui, care ar putea fi vechi de câţiva ani şi pe care el îşi foloseşte cu entuziasm să scrie mesaje pe Twitter. 

''Dacă este într-adevăr important pentru preşedinte să poată comunica pe cale electronică, atunci este la fel de important ca el să facă acest lucru într-o manieră sigură şi care să asigure şi protecţia arhivelor prezidenţiale'', au scris cei doi senatori în această scrisoare care este datată 9 februarie şi adresată secretarului apărării, James Mattis, secretarului pentru securitate internă, John Kelly, şi directorul Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), Michael Rogers. 

''Posibilitatea de a compromite un smartphone folosit de un oficial guvernamental de rang înalt, aşa cum este preşedintele Statelor Unite, reprezintă un risc major la adresa securităţii naţionale'', continuă cei doi membri ai Congresului. 

Donald Trump a făcut din imprudenţa prezumată a rivalei sale democrate Hillary Clinton în materie de comunicaţii un punct central al campaniei prezidenţiale. FBI a recomandat în cele din urmă să nu o pună sub acuzare pe Hillary Clinton pentru că a utilizat un server privat atunci când era secretar de stat, dar a acuzat-o că a dat dovadă de "neglijenţă extremă". 

Cotidianul american New York Times a relatat luna trecută că Donald Trump a continuat să folosească telefonul său personal chiar dacă după învestirea în funcţia de preşedinte a primit unul securizat. 

Expertul în securitate cibernetică Graham Cluley a declarat marţi că ''probabil smartphone-ul lui Trump este cel mai râvnit de hackeri şi ar putea ajunge în topul ţintelor agenţiilor de spionaj din lumea întreagă''. 

Un alt specialist, Nicholas Weaver, de la International Computer Science Institute, a avertizat luna trecută că ''folosirea în continuare de către Donald Trump a dispozitivului său Android nesecurizat cu multe riscuri asociate ar putea provoca o reală panică''.AGERPRES

×