x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA dublează exportul de arme în Somalia

SUA dublează exportul de arme în Somalia

07 Aug 2009   •   00:00

SUA îşi vor dubla livrările de arme şi muniţii către guvernul somalez de tranziţie. Americanii justifică gestul prin faptulcă astfel contribuie la lupta împotriva insurgenţilor islamişti radicali, a anunţat joi un responsabil al Departamentului de Stat. Planul constă în a transporta în ţară cantităţi de arme între 40 şi 80 de tone. "Asta este ideea", a declarat responsabilul american, sub acoperirea anonimatului.



El a mai indicat că forţele somaleze sunt antrenate la Djibouti, unde se află o bază militară americană care acoperă întreg Cornul Africii. Secretarul de stat american Hillary Clinton, în turneu în Africa, s-a întâlnit joi la Nairobi cu preşedintele islamist al Somaliei, Sharif Sheikh Ahmed, iar cei doi au dat mâna în mod simbolic, în condiţiile în care musulmanii tradiţionalişti refuză de obicei să atingă o femeie.

În cadrul acestei conferinţe de presă, secretarul de stat american a cerut în mod oficial Eritreei să înceteze să susţină miliţiile islamiste care intenţionează să-l înlăture de la putere pe preşedintele somalez, ales la sfârşitul lui ianuarie. Sharif Sheikh Ahmed este unul dintre liderii Uniunii tribunalelor islamice somaleze (UCI) care a luptat împotriva şefilor militari susţinuţi de SUA, şi apoi de Etiopia, aliat al SUA, în timpul acţiunii armate din 2006.

Acesta s-a îndepărtat ulterior de ramura radicală pentru a se angaja pe terenul politic în cadrul unui proces de reconciliere iniţiat de ONU. Sharif Sheikh Ahmed se confruntă din mai cu o ofensivă a insurgenţilor radicali islamişti somalezi, printre care se află şi militanţii shebab, acuzaţi de Washington că ar avea legături cu Al-Qaida.

×
Subiecte în articol: externe