x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: Energie electrică produsă cu arsenal militar nuclear sovietic!

SUA: Energie electrică produsă cu arsenal militar nuclear sovietic!

de Ovidiu Ciutescu    |    11 Noi 2009   •   00:00
SUA: Energie electrică produsă cu arsenal militar nuclear sovietic!

Armele nucleare fabricate în Rusia sunt numai bune pentru a produce energie electrică în SUA dezvăluie The New York Times, preluat de inopressa.ru. Conform unui raport citat de sursele menţionate, aproximativ 10% din energia electrică în SUA este produsă folosindu-se combustibil nuclear provenit de la focoase ruseşti dezmembrate! În aceste condiţii, de două decenii, tratatele de neproliferare a armelor nucleare au devenit, în fapt, o afacere care nu are nico legătură cu siguranţa mondială.



"Este o mare sursă " de combustibil, a declarat Marina V. Alekseyenkova, analist la Renaissance Capital şi un expert în industria nucleară rusească, care susţine că de aceasta au profitat toţi cei aflaţi în fruntea ţării de la sfârşitul războiului rece până în prezent. Conform Inopressa, afacerea funcţionează de foarte mult timp. Numai că acum se află într-un moment de răscruce: Rezervele de focoase s-au cam terminat: "Dacă nu reuşim cât de curând să facem rost de combustibilul provenit de la armele cu uraniu...conducta ar putea rămâne uscată. Dacă furnizorii ruşi nu vor livra cât de curând uraniul, problemele pot să apară atât la consumatorii casnici cât şi la cei industriali", se tem americanii.

Lupta pentru dezarmare nucleară, dusă în special de către SUA în ultimile două decenii, a avut parte şi de o latură economică ascunsă. Ea a devenit parte integrantă din industria energiei electrice din SUA, lucru puţin cunoscut de către americanul de rând. Materialele nucleare care s-au constituit în bombe, acum dezasamblate, generează aproximativ 10% din energia electrică din SUA. Comparativ, centralele hidroelectrice produc 6% iar cele solare, biomasă, eoliene şi geotermale au un aport cumulat de 3%. Publicaţia americană, de exemplu, susţine că guvernul american a preferat să facă tacit astfel de afaceri pentru "a nu înfricoşa consumatorul obişnuit. Pentru că acesta nu este pregătit să afle că iluminatul casei sale se face cu combustibil provenit de la rachete nucleare dezafectate".

Miezurile reciclate de la astfel de bombe nucleare constituie cea mai mare parte a materiei prime din această industrie care foloseşte uraniu îmbogăţit. În prezent, 45% din combustibilul folosit la reactoarele nucleare din SUA, spune Institutul pentru Energie Nucleară, provine de la bombe fabricate de fosta armată sovietică, în timp ce doar 5% este asigurat din acelaşi tip de produs, dar livrat de armata americană. În aceste condiţii presa rusă sugerează că interesul "proaspătului laureat cu Premiul Nobel pentru Pace, Barack Obama, pentru a încheia un nou acord la nivel mondial în ceea ce priveşte regimul armelor nucleare, rămâne mai mult decât meschin".  Tratatele semnate după sfârşitul războiului rece au dus la dezafectarea a mii de focoase nucleare. Ele sunt în prezent convertite de către reactoare în "combustibil convenţional".

Descrise în SUA ca tratate de neproliferare a armelor nucleare, în Rusia sunt privite acum doar ca sursă de afaceri. Una care va îngreuna de acum jocul americanilor în această luptă - a obţinerii unui nou acord la nivel mondial. Lupta devine şi mai acerbă în condiţiile în care programul numit generic Megatons for Megawatts, demarat pentru obţinerea de energie electrică din dezmembrarea focoaselor nucleare, "a fost setat să se încheie" în 2013. Astfel, "acestă industrie încearcă să-şi vândă forţat produsul ca o alternativă la energia produsă de cărbune sau alte surse care au efect de seră".

Mergând pe acest principiu, găsirea unui furnizor - înlocuitor pe piaţă - a devenit o preocupare majoră în prezent. Situaţia a devenit atât de disperată pentru anumiţi clienţi încât ei recurg la plata în avans cu trei-cinci ani a combustibilului nuclear! Această tatonare de piaţă, ar deveni, însă, inutilă dacă pe 5 decembrie - data la care expiră negocierile pentru reînoirea Tratatului care prevede reducerea armelor strategice - SUA şi Rusia convin la o nouă colaborare. Mai ales că în acest dialog militar  nu este prevăzută nicio clauză care să oblige la distrugerea focoaselor acestor bombe! Ceea ce se întâmplă cu ele, după ce armele sunt scoase din uz, devine subiectul unor alte negocieri!
 
Pentru industrie, ca şi în trecut, nu va exista pericolul corelării directe a unui potenţial execedent între numărul de focoase dezafectate şi a cantităţii de uraniu îmbogăţit folosit de la aceste arme, notează inopressa.ru. "Chiar în vara acestui an, preşedinţii Obama şi Medvedev au stabilit o limită de 500-1000 de vehicule care sunt dotate cu astfel de focoase, faţă de 1500 de focoase câte erau acceptate până atunci. Armata SUA are în dotare, în prezent, circa 2200 de focoase nucleare, în timp ce Rusia deţine 2800 de astfel de arme", spune sursa citată. Se pare că, folosindu-se de această ocazie, preşedintele Medvedev l-a reasigurat pe omologul american şi că acordul din 2000, care prevede convertirea focoaselor pe bază de plutoniu, va fi respectat.
 
Presa din Rusia, citând surse americane, susţine că "un diplomat şi un funcţionar de la o agenţie nucleară din Washinghton au confirmat, separat, că cele două ţări negociază un alt acord, în urma căruia să continue diluarea uraniului puternic îmbogăţit din Rusia şi după încheierea programului  Megatons for Megawatts. Acest acord ar prevedea folosirea tuturor materialelor provenite de la focoasele susceptibile de a fi scoase din folosinţă". Afacerea este cu atât mai convenabilă cu cât americanii cunosc faptul că "îmbogăţirea uraniului brut este mult mai scumpă decât conversia uraniului puternic îmbogăţit la combustibil convenţional".

Giganţii nucleari industriali ca Areva, o companie franceză; Corporaţia de Îmbogăţirea a Uraniului din SUA şi Serviciile de Combustibil Nuclear - o altă companie din America, şi Rosatom - o corporaţie nucleară din Rusia sunt implicate în reciclarea materialului nuclear şi au nevoie de rezerve pentru a-şi continua activitatea în afaceri. În Statele Unite, programele de reciclare a armelor sunt mai reduse şi nici nu există un înlocuitor pentru programul Megatons for Megawatts. Aşa se face că actualul dialog care priveşte un nou Tratat de Neproliferare a Armelor Nucleare devine cu atât mai important cu cât industria americană mizează pe 34 de tone de focoase nucleare pentru reciclare, materie care ar duce la asigurarea energiei electrice pentru un milion de case timp de 50 de ani!







×
Subiecte în articol: externe