x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA lucrează la o superbombă împotriva instalaţiilor nucleare din Iran şi Coreea

SUA lucrează la o superbombă împotriva instalaţiilor nucleare din Iran şi Coreea

04 Aug 2009   •   00:00

Dacă administraţia Obama alocă suficiente fonduri pentru producerea de bombe perforante masive, destinate distrugerii buncărelor subterane, aceste noi arme nenucleare din arsenalul american, cu o greutate de 15 tone, ar putea fi transportate de bombardierele americane B-2, capabile să se sustragă detectării de catre radare, relatează marţi publicaţia israeliană on line Debka File, specializată în probleme militare şi de securitate.



Forţele Aeriene ale SUA şi Pentagonul au întreprins demersuri în vederea accelerării programului de producere a acestor bombe după ce cotidianul britanic The Times a relatat că Iranul ar fi capabil să construiască un dispozitiv nuclear care să fie montat pe o rachetă balistică Shahab 3, cu o rază de acţiune de 1300 de km, în cel mult un an.

Data la care vor fi operaţionalizate noile bombe antibuncăr americane corespunde în mare cu data la care bomba nucleară iraniană ar putea deveni operaţională dacă liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, dă un ordin în acest sens.

La data de 31 iulie, consilierul pentru securitatea Naţională a SUA a cerut liderilor israelieni să lase confruntarea cu ameninţarea nucleară iraniană în seama SUA, inclusiv opţiunea militară.

Bomba perforantă masivă se compune din 2700 kg de explozibil şi este de 10 ori mai puternică decât predecesoarea sa BLU-109, cu o încărcătură explozivă de 1000 de kg, şi poate străpunge un strat de beton armat de 61 de metri înainte de a exploda. Dacă fondurile necesare producţiei sunt aprobate, primul prototip al bombei poate fi produs în decurs de 72 de ore.

Comandamentele armatei SUA din regiunea Pacificului şi a Orientului Mijlociu sunt în favoarea accelerării producţiei de superbombe perforante ca un avertisment pentru Coreea de nord şi Iran că trebuie să-şi înceteze programele nucleare.

×
Subiecte în articol: externe