x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Joe Biden va semna un pact de securitate cu Papua Noua Guinee, pentru contracararea Chinei

Joe Biden va semna un pact de securitate cu Papua Noua Guinee, pentru contracararea Chinei

de Redacția Jurnalul    |    10 Mai 2023   •   23:30
Joe Biden va semna un pact de securitate cu Papua Noua Guinee, pentru contracararea Chinei
Sursa foto: Hepta

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, va semna un pact de securitate cu Papua Noua Guinee, care va include dezvoltarea infrastructurii militare şi operaţiuni de monitorizare prin satelit, în contextul eforturilor de contracarare a activităţilor Chinei în zona Pacificului.

Papua Noua Guinee urmează să primească asistenţă militară suplimentară din partea Statelor Unite, până la nivelul de 32 de milioane de dolari, inclusiv 25 de milioane de dolari pentru contracararea schimbărilor climatice, conform unor documente transmise de către Departamentul de Stat Congresului SUA, informează agenţia Reuters.

Administraţia de la Washington încearcă să împiedice naţiunile insulare din Pacific să semneze aranjamente de securitate cu Administraţia Chinei, pe fondul preocupărilor strategice din ce în ce mai mari din cauza tensiunilor din Taiwan.

Preşedintele Biden se va deplasa în oraşul Port Moresby, capitala statului Papua Noua Guinee, pe 22 mai, înaintea unui summit al Organizaţiei Cvadrilaterale pentru Dialog în materie de Securitate (QUAD), programat în Australia. Biden se va întâlni cu liderii a 18 state insulare din Pacific, înaintea summitului cu liderii din Japonia, India şi Australia.

Justin Tkachenko, ministrul de Externe din Papua Noua Guinee, a declarat că a fost elaborat un Acord de cooperare bilaterală în domeniul apărării, care va fi semnat în cursul vizitei preşedintelui american. Va fi semnat şi un acord separat, care va permite patrule ale navelor Pazei de Coastă americane în zona economică exclusivă a statului Papua Noua Guinee. "Vom putea utiliza serviciile de securitate ale sateliţilor americani, pentru a monitoriza apele teritoriale", a declarat Justin Tkachenko.

China investeşte de câteva decenii în infrastructura din această zonă, iar anul trecut a semnat un acord de securitate cu Insulele Solomon, situate în apropiere. Washingtonul încearcă să contracareze activităţile Chinei în zona Pacificului.

Navele militare chineze riscă să blocheze tranzitul vaselor comerciale şi al Forţelor Navale americane dacă sunt poziţionate în apropierea insulelor din Pacific, afirmă David Kilcullen, profesor la Universitatea New South Wales.

Statele Unite au anunţat, în 2022, asistenţă economică de 800 de milioane de dolari statelor insulare din Pacific. Programul va trebui aprobat de Congres, probabil în toamna acestui an.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: Joe Biden papua noua guinee China