Descriindu-se drept un „președinte pe timp de război”, care luptă cu un inamic invizibil, președintele Donald Trump a apelat la o măsură de urgență ce nu mai fusese activată de pe vremea Războiului Coreean. Măsura permite președintelui să ordone direct intensificarea producției și distribuției echipamentelor medicale vitale pe timp de criză. Concomitent, el a promulgat legea privind ajutorul acordat celor afectați direct de coronavirus.
Nemaiavând cum să candideze pentru un nou mandat la Casa Albă cu o campanie axată pe sloganul „avem o economie sănătoasă”, Trump a îmbrăcat din mers mantia liderului pe timp de război, după ce, inițial, minimalizase efectele pandemiei de coronavirus. Miercuri, el a activat Legea Producției de Apărare, măsură scoasă de la naftalină de pe vremea Războiului Coreean, care conferă administrației americane puterea de a canaliza și urgenta producția companiilor private, în vederea livrării de echipamente medicale vitale, precum măști și ventilatoare, necesare pentru asigurarea securității naționale. Legea îi acordă președintelui dreptul de a „remodela” industria americană, în funcție de necesitățile naționale pe timp de criză. Mai mult, șeful Casei Albe a promulgat și legea privind pachetul de ajutoare, în valoare de peste 100 de miliarde de dolari, pentru angajații afectaţi direct de efectele epidemiei de coronavirus. Legea oferă, între altele, testare gratuită contra COVID-19, concedii medicale plătite pentru cei infectați și familiile lor și ajutoare financiare pentru alimente, în cazul personalului din companiile cu 500 sau mai puțini angajați. SUA nu au un sistem universal de acoperire pentru sănătate şi milioane de americani nu sunt asiguraţi sau sunt parţial asiguraţi, în timp ce nu toţi angajaţii beneficiază de concediu plătit. Concomitent, Casa Albă și Congresul negociază un plan gigant de stimulare a economiei americane afectate de pandemie, care s-ar putea ridica la suma de 1.300 de miliarde de dolari. Trump a declarat că acest pachet ar putea conține acordarea a 1.000 de dolari americanilor, în vederea încurajării cheltuielilor.
Nave pe post de spitale
Tot miercuri, Trump a anunțat că va trimite o navă-spital a Marinei americane la New York, orașul care pare să devină epicentrul pandemiei din SUA. O altă navă-spital va ajunge pe Coasta de Vest a țării. Președintele a suspendat și toate executările silite și evacuările, până în luna aprilie, pentru a-i ajuta pe americanii confruntați în număr tot mai mare cu șomajul și, implicit, cu incapacitatea de a-și mai plăti chiriile și ipotecile. Între timp, SUA au anunțat, în noaptea de miercuri spre joi, că suspendă serviciile obişnuite de acordare de vize în „numeroase ţări”, din cauza pandemiei de coronavirus. Consulatele americane au anulat „toate programările obişnuite” pentru eliberarea acestor vize „în majoritatea ţărilor lumii”, a anunţat Departamentul de Stat într-un comunicat citat de AFP. Până ieri după-amiază, SUA înregistrau peste 10.500 de persoane infectate și peste 150 de morți, în urma pandemiei de coronavirus.
„Suntem în război! Vom învinge însă inamicul invizibil mai repede decât am crezut și va fi o victorie totală!”
Donald Trump