x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA, pregătite să bombardeze instalaţiile nucleare din Iran

SUA, pregătite să bombardeze instalaţiile nucleare din Iran

10 Ian 2010   •   00:00

Comandantul forţelor americane din Irak şi Afganistan a declarat, într-un interviu acordat duminică la CNN, că instalaţiile nucleare iraniene pot fi bombardate. Generalul David Petraeus a precizat că Statele Unite au pus la punct deja strategii militare în acest sens, deoarece este de datoria Comandamentului armatei americane responsabil cu regiunea să ia în calcul mai multe scenarii şi să conceapă planuri "pentru a răspunde unei mari varietăţi de situaţii".



Generalul nu a oferit mai multe detalii, dar a promis că impactul fiecărei acţiuni a SUA va fi evaluat cu atenţie, informează CNN, citat de Mediafax. Comandantul CENTCOM a insistat ulterior asupra faptului că soluţionarea crizei nucleare iraniene poate fi rezolvată pe cale diplomatică dacă există interes şi la Teheran. "Mai e timp înainte de a atinge un punct critic", a adăugat generalul Petraeus.

Statele Unite şi aliaţii lor afirmă că regimul iranian încearcă să producă un anumit tip de combustibil care să fie folosit în scopuri militare. Grupul celor şase ţări care negociază în acest dosar (SUA, Rusia, Franţa, Marea Britanie, Germania şi China) a propus anul trecut Iranului să accepte îmbogăţirea unei mari părţi a uraniului său în străinătate, sub egida Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Iranul a respins însă această ofertă şi, la 2 ianuarie 2010, a lansat un ultimatum marilor puteri, oferindu-le termen o lună pentru a accepta un schimb de uraniu în condiţiile sale.

×
Subiecte în articol: externe