x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: Războiul din Ucraina face ca 40 de milioane de oameni să sufere de foame

SUA: Războiul din Ucraina face ca 40 de milioane de oameni să sufere de foame

06 Aug 2022   •   14:52
SUA: Războiul din Ucraina face ca 40 de milioane de oameni să sufere de foame
Sursa foto: Hepta

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina va face ca 40 de milioane de persoane să ajungă în situația de a nu-și putea asigura hrana și că Africa subsahariană va fi cea mai afectată, potrivit Reuters.

Statele Unite au obținut 4,5 miliarde de dolari pentru securitatea alimentară la summitul G7, din care au contribuit cu 2,76 miliarde de dolari.

Există, de asemenea, planuri ca SUA să contribuie cu 150 de milioane de dolari la un nou ajutor umanitar pentru dezvoltare în Africa, în așteptarea aprobării Congresului, a adăugat Linda Thomas-Greenfield.

Guvernele africane au evitat în mare măsură să ia partea în conflictul european și au refuzat să se alăture condamnării și sancțiunilor occidentale.

Africanii „nu doresc să fie presați să aleagă o tabără” într-o repetare a Războiului Rece, dar „trebuie să cunoască faptele”, a declarat Thomas-Greenfield.

În timp ce energia, schimbările climatice, pandemia și conflictele sunt cauzele profunde ale problemelor legate de aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, „cea mai insidioasă sursă” este foametea folosită în mod intenționat ca armă de război, a spus ea.

„Rusia a capturat în mod sistematic unele dintre cele mai productive terenuri agricole din Ucraina, stricând câmpurile cu mine și bombe”, a spus Thomas-Greenfield.

„Indiferent ce părere aveți despre Rusia, avem cu toții un interes comun puternic în atenuarea impactului războiului din Ucraina asupra securității alimentare”, a adăugat ea.

Președintele francez Emmanuel Macron a folosit un limbaj similar săptămâna trecută, când a descris criza alimentară globală ca fiind una dintre „armele de război” ale Rusiei, în timpul unei vizite în Camerun.

Moscova neagă responsabilitatea pentru criza alimentară și a dat vina pe sancțiunile occidentale pentru încetinirea exporturilor sale de alimente și îngrășăminte.

Thomas-Greenfield a respins vineri această afirmație, sugerând în schimb că Rusia a luat în mod deliberat măsuri pentru a perturba lanțurile globale de aprovizionare cu alimente, dând vina pe Occident.

„Nu am văzut niciun indiciu că Rusia va accepta o soluție diplomatică” la războiul din Ucraina, a spus ea.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ucraina