x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA resping cererea Ucrainei de interzicere a vizelor pentru cetățenii ruşi. Păreri împărțite în UE

SUA resping cererea Ucrainei de interzicere a vizelor pentru cetățenii ruşi. Păreri împărțite în UE

23 Aug 2022   •   09:29
SUA resping cererea Ucrainei de interzicere a vizelor pentru cetățenii ruşi. Păreri împărțite în UE

SUA au respins cererea Ucrainei de interzicere a vizelor pentru cetățenii ruşi, pe motiv că opozanții regimului Vladimir Putin nu și-ar putea găsi refugiu, scrie Reuters.

Un purtător al Casei Albe a precizat că administrația Joe Biden a impus restricții privind acordarea vizelor pentru oficiali ruși. 
"SUA nu ar dori să închidă căile de refugiu şi siguranţă pentru disidenţii Rusiei sau pentru alţii care sunt vulnerabili la abuzuri ale drepturilor omului. De asemenea, am spus-o clar că este important să tragem o linie între acţiunile guvernului rus şi politicile sale în Ucraina şi poporul Rusiei", a spus acesta."

Volodimir Zelenski a cerut interzicerea vizelor pentru cetățenii țării care au invadat Ucraina pe motiv că "ruşii ar trebui să trăiască în propria lor lume până când îşi vor schimba filosofia". El a făcut apel și la UE în acest sens. 

ȘI ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a cerut același lucru. 

"Ruşii susţin masiv războiul, aplaudă atacurile cu rachete asupra oraşelor ucrainene şi omorârea ucrainenilor. Să îi lăsăm pe turiştii ruşi să se bucure de Rusia", a spus oficialul.

Ce spun oficialii din UE

Cererea Ucrainei este susţinută de Letonia, Cehia, Estonia şi Finlanda.

Pe de altă parte, cancelarul german Olaf Scholz s-a opus acestei cerințe. 

Și șeful diplomației europene, Josep Borrell, a respins propunerea privind interzicerea călătoriilor cetăţenilor ruşi în spaţiul comunitar.

"Interzicerea totală a călătoriilor nu este o idee bună, trebuie să fim mai selectivi", a declarat acesta, potrivit site-ului Politico.eu.

El a catalogat ideea interzicerii totale a călătoriilor cetăţenilor ruşi în spaţiul european, propusă de Ucraina şi de unele ţări din cadrul UE, ca fiind "destul de controversată".

"Peste 300.000 de ruşi au fugit din ţară pentru că nu vor să trăiască sub conducerea preşedintelui Vladimir Putin. Să le închidem porţile acestor ruşi? Nu cred că este o idee bună", a subliniat Borrell.

Preşedinţia cehă a Consiliului UE a transmis recent că propunerea interzicerii călătoriilor tuturor cetăţenilor ruşi în UE va fi dezbătută la nivel informal la sfârşitul lunii august, deşi Comisia Europeană a manifestat reticenţă în legătură cu generalizarea restricţiilor de călătorie.

UEa impus, din cauza invaziei ruse în Ucraina, sancţiuni economice şi comerciale masive împotriva Rusiei. În plus, unii oficiali ruşi au interdicţii de călătorie, iar companiile aeriene ruse nu pot efectua zboruri în spaţiul comunitar.

Ucraina a cerut recent interzicerea totală a călătoriilor cetăţenilor ruşi în spaţiul Uniunii Europene.


 

×
Subiecte în articol: Rusia ucraina sua rusi