Statele Unite au sancţionat doi înalţi oficiali ai poliţiei cubaneze, precum şi întreaga Poliţie Naţională Revoluţionară (PNR), pentru participarea la reprimarea protestelor recente împotriva guvernului de la Havana, potrivit unui anunţ al Departamentului Trezoreriei, a anunțat AFP.
Directorul PNR, Oscar Callejas Valcarce, şi directorul adjunct, Eddy Sierra Arias, acuzaţi de „încălcări grave ale drepturilor omului”, au fost adăugaţi pe lista neagră a SUA. Posibilele lor active din SUA vor fi îngheţate şi li se va interzice accesul la sistemul financiar american.
„Trezoreria va continua să sancţioneze şi să îi identifice pe cei care facilitează încălcări grave ale drepturilor omului de către regimul cubanez”, a spus directoarea principalei unităţi responsabile pentru sancţiuni din cadrul Departamentului Trezoreriei, Andrea Gacki.
Pe 11 şi 12 iulie, mii de cubanezi au manifestat, scandând „Ne este foame” şi „Jos dictatura”. La încheierea acestor demonstraţii, cele mai importante după revoluţia care l-a adus la putere pe Fidel Castro în 1959, aproximativ o sută de persoane au fost arestate, potrivit organizaţiilor cubaneze de opoziţie.
Washingtonul a condamnat imediat cu tărie această represiune şi a promis că îi va ajuta pe cubanezi, iar preşedintele Joe Biden s-a aflat sub o presiunea în creştere din partea Congresului american şi a numeroasei comunităţi a americanilor cubanezi pentru a adopta măsuri concrete.
În consecinţă, Departamentul Trezoreriei a anunţat pe 22 iulie o primă serie de sancţiuni financiare ţintite la adresa ministrului cubanez al Apărării, Alvaro Lopez Miera, şi a „beretelor negre”, o unitate specială a Ministerului de Interne desfăşurată în timpul protestelor. Dar impactul acestor sancţiuni, care se adaugă celor mult mai generale ce vizează deja Cuba de zeci de ani, este foarte limitat, mai ales că Ministerul de Interne în ansamblu se afla deja pe lista neagră americană.