x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA se răzgândesc și nu mai pleacă din Siria

SUA se răzgândesc și nu mai pleacă din Siria

de Şerban Mihăilă    |    28 Ian 2019   •   10:50
SUA se răzgândesc și nu mai pleacă din Siria
Sursa foto: Staff Sgt. Timothy Koster/Combined Joint Task Force - Oper

Anul trecut, la jumătatea lunii decembrie, președintele Donald Trump anunța retragerea trupelor americane din Siria. Teama față de influența tot mai mare a Iranului în regiune, precum și solicitările insistente ale aliaților israelieni par să-i determine însă pe americani să nu mai părăsească teritoriul sirian in corpore.

 

SUA iau în calcul menținerea trupelor americane într-o bază din sud-estul Siriei, lângă granița cu Iordania, pentru a contracara prezența iraniană în zonă, au dezvăluit surse apropiate administrației de la Washington pentru publicația „Foreign Policy”. Aflată într-o regiune deșertică, garnizoana al-Tanf a fost ridicată în 2016 și i-a ajutat pe rebelii locali să lupte contra grupării teroriste Stat Islamic. Plasată însă pe o cale vitală de aprovizionare iraniană în Siria, care trece prin Irak, baza a devenit un punct strategic de maximă importanță pentru combaterea influenței Iranului în zonă. „Al-Tanf este un element crucial în eforturile de a împiedica Teheranul să stabilească un culoar terestru de comunicare, care pleacă din Iran, prin Irak și Siria, ajungând în sudul Libanului, în sprijinul Hezbollahului libanez”, a spus un fost comandant militar american de rang înalt. Prezența americană la al-Tanf ar nărui astfel speranțele Iranului pentru crearea unei „Semiluni șiite”, un pod terestru care s-ar întinde din Iran, prin Irak și Siria, până în Liban. Această linie de comunicare s-ar dovedi extrem de periculoasă pentru Israel. În jurul bazei există o „zonă de excluziune”, de 55 de kilometri, ocolită de către forțele iraniene și trupele pro-guvernamentale siriene.

 

În ultimul timp, Israelul și-a intensificat atacurile asupra unităților militare iraniene din Siria și a cerut Teheranului să plece din statul vecin. 

×