x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA şi aliaţii săi, în alertă. Nord-coreenii îşi pregătesc rachetele pentru lansare (VIDEO)

SUA şi aliaţii săi, în alertă. Nord-coreenii îşi pregătesc rachetele pentru lansare (VIDEO)

26 Mar 2012   •   08:03
SUA şi aliaţii săi, în alertă. Nord-coreenii îşi pregătesc rachetele pentru lansare (VIDEO)

La numai cateva ore dupa ce Statele Unite au avertizat Coreea de Nord ca atitudinea amenintatoare si provocatoare nu va aduce nici un rezultat bun, autoritatile nord-coreene au mutat rachetele cu raza lunga de actiune la locul stabilit de lansare, informeaza CNN.

In cazul in care racheta va fi lansata, Coreea de Sud este pregatita sa-i 'monitorizeze traiectoria', a declarat un oficial american care nu a dorit sa-si dezvaluie identitatea.

“Exista ingrijorari privind posibilitatea ca racheta sa cada pe teritoriul sud-coreean, caz in care vietile multor oameni vor fi in pericol, la fel ca si economia tarii', a declarat oficialul care nu a precizat insa ce masuri va lua Coreea de Sud in cazul in care racheta va cadea pe teritoriul ei.

Locul de unde urmeaza sa fie lansata racheta se afla langa Dongchang-ri, o localitate din nord-vestul Coreei de Nord.

Autoritatile din Coreea de Nord sustin ca racheta ce urmeaza sa fie lansata va ajuta la instalarea unui satelit pe orbita, insa Statele Unite si aliatii sai cred ca aceasta lansare reprezinta de fapt un test sub acoperire cu rachete, care ar urma sa incalce o interdictie a ONU.

Ministrul Apararii din Japonia, Naoki Tanaka, a ordonat, vineri, pregatirea scuturilor antiracheta. Sistemul antiracheta al japonezilor va fi instalat langa insula Okinawa, de unde va contracara orice racheta ce se va apropia de teritoriul japonez.

Premierul Yoshihiko Noda ar urma sa dea saptamana viitoare ordinul formal de distrugere a rachetei in cazul in care ar ameninta teritoriul nipon.

Coreea de Nord sustine ca are dreptul la un program spatial si a invitat experti internationali si jurnalisti sa fie martori la lansare. Inaintea discursului presedintelui Obama, autoritatile de la Phenian au afirmat ca orice declaratie care va aduce critici programului sau nuclear va fi catalogata ca fiind o "declaratie de razboi".

Coreea de Nord a anuntat pe 16 martie intentia de a lansa un satelit de observare. Racheta ar urma sa fie lansata in intervalul cuprins intre 12 si 16 aprilie. Prima parte a rachetei ar urma sa cada in Marea Galbena, a doua in Marea Filipinelor, iar racheta ar urma sa traverseze arhipelagul japonez Okinawa.

×