x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: Un om de afaceri rus și alte persoane au făcut milioane din informații privilegiate și hacking

SUA: Un om de afaceri rus și alte persoane au făcut milioane din informații privilegiate și hacking

21 Dec 2021   •   11:30
SUA: Un om de afaceri rus și alte persoane au făcut milioane din informații privilegiate și hacking

Cinci ruși, inclusiv un om de afaceri cu legături la Kremlin, aflat în prezent în custodia SUA, au pus în aplicare o schemă de schimb de informații privilegiate în valoare de 82 de milioane de dolari, care le-a permis să profite de pe urma datelor furate prin piraterie informatică, anunță Reuters.

Vladislav Klyushin, proprietarul unei companii de tehnologie a informației cu sediul la Moscova, despre care procurorii au spus că are legături extinse cu guvernul rus, a fost extrădat sâmbătă din Elveția pentru a fi confruntat cu acuzații de conspirație, fraudă cu valori mobiliare și alte acuzații.

Klyushin, care a fost arestat în Elveția în martie, în timp ce se afla într-o excursie la schi, a apărut pentru scurt timp dintr-o închisoare din Massachusetts în timpul unei audieri virtuale în instanță. O audiere pentru eliberarea pe cauțiune a fost stabilită pentru joi.

Procurorii l-au acuzat pe acesta și pe alte persoane că au tranzacționat pe baza rapoartelor de profit ale companiilor obținute prin piratarea sistemelor informatice a doi furnizori care ajută companiile să depună rapoarte trimestriale și anuale la Comisia americană pentru valori mobiliare și burse (SEC).

Printre aceste companii se numără IBM Corp, Snap Inc și Tesla Inc. Procurorii au declarat că Klyushin, în vârstă de 41 de ani, și angajații companiei sale M-13 LLC au plasat tranzacții atât pentru ei înșiși, cât și pentru clienți, în schimbul unei părți din profituri.

Autoritățile au declarat că sistemele informatice au fost sparte de Ivan Yermakov, un angajat al M-13 care s-a numărat printre mai mulți ofițeri de informații militare acuzați în 2018 de realizarea unor scheme de hacking pentru a interveni în alegerile prezidențiale din 2016 și pentru a viza agențiile antidoping.

În total, schema a obținut cel puțin 82,5 milioane de dolari din 2018 până în 2020, a declarat SEC.

Yermakov rămâne în libertate, împreună cu alți trei inculpați: directorul M-13, Nikolai Rumiantcev, și doi oameni de afaceri ruși care, potrivit procurorilor, au făcut comerț cu informațiile piratate, Mihail Irzak și Igor Sladkov.

Aceștia nu au putut fi contactați pentru comentarii.

Avocații lui Klyushin au calificat cazul ca fiind motivat politic și au susținut că motivul real pentru care a fost căutat este activitatea și contactele sale în cadrul guvernului rus.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: hackeri