x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: Un tribunal a decis blocarea a două conturi aparţinând Iranului

SUA: Un tribunal a decis blocarea a două conturi aparţinând Iranului

13 Dec 2009   •   00:00

Autorităţile americane au blocat mai mult de două miliarde de dolari în conturi de la Citigroup aparţinând Iranului, în urma deciziei unui tribunal federal din Manhattan, relatează Wall Street Journal, în ediţia electronică de duminică.



Decizia judecătorească, pusă în executare în secret cu un an şi jumătate în urmă, este clasificată drept secretă, în principal datorită informaţiilor oferite justiţiei de Departamentul Trezoreriei.

Suma blocată este în centrul unei dispute legale între Clearstream Banking din Luxemburg, deţinătorul contului de la Citibank, şi familiile a sute de puşcaşi marini americani ucişi sau răniţi în atacul terorist din 1983 asupra unei cazărmi americane de la Beirut. Clearstream este o casă de clearing deţinută de Deutsche Boerse AG, implicată într-un scandal de durată în Franţa.

Un judecător federal american a decis în 2003 că Iranul este vinovat de organizarea atentatului de la Beirut şi a cerut ca regimul de la Teheran să plătească familiilor victimelor compensaţii în valoare de 2,7 miliarde de dolari, iar avocaţii acestora încearcă să obţină confiscarea fondurilor pentru plata despăgubirilor.

WSJ precizează că nu există indicii potrivit cărora Citibank ar fi avut cunoştinţă de faptul că fondurile aparţin Iranului. Conform documentelor judiciare, Clearstream a negat că ar deţine fonduri ale guvernului iranian şi încearcă să obţină deblocarea conturilor.

În cursul acestui an, administraţia americană a blocat bunuri iraniene în valoare de circa 12 miliarde de dolari, ca urmare a răpirii unor diplomaţi şi militari americani. Deşi o parte din fonduri a fost deblocată după eliberarea ostaticilor, o comisie ONU încearcă în continuare să arbitreze disputa şi să obţină deblocarea restului bunurilor, care includ depozite bancare, aur şi proprietăţi imobiliare.

×
Subiecte în articol: externe