x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA vor folosi în Afganistan un nou sistem de supraveghere aeriană

SUA vor folosi în Afganistan un nou sistem de supraveghere aeriană

02 Ian 2011   •   16:03
SUA vor folosi în Afganistan un nou sistem de supraveghere aeriană

144763-.jpgSistemul, numit Gorgon Stare, şi a cărei dezvoltare a început în urmă cu 18 luni, constă în nouă camere video amplasate pe un aparat de zbor pilotat de la distanţă şi poate transmite imagini live militarilor de la sol sau analiştilor care urmăresc mişcările adversarului.

El poate trimite până la 65 de imagini diferite diverşilor utilizatori, în comparaţie cu avioanele fără pilot americane care filmează cu o singură cameră pe o suprafaţă de mărimea unei clădiri sau două.

Cu ajutorul noului sistem, experţii americani nu vor mai trebui să ghicească în ce direcţie să îndrepte camera, a declarat general-maiorul James O. Poss, înalt oficial în cadrul forţelor aeriene americane.

"Gorgon Stare va vedea un întreg oraş, aşa că va fi imposibil ca adversarul să afle la ce ne uităm şi astfel putem vedea tot", a spus el.

Există însă semne de întrebare privind capacitatea armatei de a prelucra cantităţi uriaşe de imagini suficient de rapid pentru a transmite date utile trupelor de la sol.

Oficialii recunosc şi că sistemul Gorgon Stare are o valoare limitată dacă nu este coroborat cu rapoarte de pe teren.

Forţele aeriene americane îşi cresc exponenţial supravegherea în Afganistan, potrivit cotidianului. Numărul de aparate de zbor cu sau fără pilot care au efectuat operaţiuni de supraveghere s-a dublat din luna ianuarie şi a crescut de patru ori de la începutul anului 2009.

×