x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA vor trimite un mic contingent de forţe speciale în Siria

SUA vor trimite un mic contingent de forţe speciale în Siria

30 Oct 2015   •   18:54
SUA vor trimite un mic contingent de forţe speciale în Siria

Statele Unite ale Americii vor trimite un mic contingent de forţe speciale în nordul Siriei pentru a participa pe teren la efortul de combatere a grupării jihadiste Statul Islamic (SI), a declarat vineri un oficial american, relatează AFP.

"Preşedintele american (Barack Obama) a autorizat desfăşurarea unui mic efectiv - mai puţin de 50 de militari - de forţe operaţionale speciale în nordul Siriei", a declarat o sursă din cadrul administraţiei americane.

Aceasta este o decizie fără precedent a preşedintelui Barack Obama de a trimite militari americani pe teren în Siria - cu rol de consilieri - liderul de la Casa Albă refuzând până în prezent să facă acest lucru în mod oficial şi preferând folosirea loviturilor aeriene.

Potrivit unei surse din Congresul american, citată de Reuters, Statele Unite vor trimite mai puţin de 60 de consilieri militari în Siria. Un alt oficial american a afirmat că numărul acestora va fi de 20-30, însă nu a putut oferi alte detalii.

Oficialii americani au afirmat că forţele nu vor fi implicate direct în luptele din prima linie, ci vor oferi "consiliere şi asistenţă" rebelilor moderaţi. Un oficial a precizat că rolul lor cheie va fi unul "logistic" pentru a se asigura că armele şi alte provizii vor ajunge la forţele rebele moderate pe care Statele Unite la sprijină.

Conform surselor citate, decizia trimiterii unor forţe speciale reflectă o strategie mai largă de consolidare a poziţiei rebelilor moderaţi în Siria, chiar dacă Washingtonul îşi intensifică eforturile de a găsi o soluţie diplomatică pentru a pune capăt celor patru ani şi jumătate de război civil sirian.

Totodată, un alt oficial al administraţiei Obama a confirmat că armata americană va trimite avioane de atac la sol A-10 şi avioane de luptă F-15 la o bază aeriană turcă în cadrul luptei coaliţia internaţionale împotriva grupării SI. AGERPRES

×
Subiecte în articol: siria conflictul sirian armata americana