x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sub semnul dezastrului

Sub semnul dezastrului

de Sînziana Stancu    |    14 Mai 2008   •   00:00
Sub semnul dezastrului
Sursa foto: CLARO CORTES IV/

VITREGII ● China intră-n doliu într-un an în care ar trebui să se bucure
Entuziasmul Chinei, de gazdă a Jocurilor Olimpice din acest an, piere pe zi ce trece, pentru că de capul ei se ţin, de la începutul anului, nenorocirile.



VITREGII ● China intră-n doliu într-un an în care ar trebui să se bucure
Entuziasmul Chinei, de gazdă a Jocurilor Olimpice din acest an, piere pe zi ce trece, pentru că de capul ei se ţin, de la începutul anului, nenorocirile.


După intemperiile din iarnă şi ciocnirile sîngeroase din luna martie dintre autorităţile chineze şi călugării din Tibet, unul dintre cele mai devastatoare cutremure de pămînt, de 7,8 grade pe scara Richter, a lovit luni China. Cu numai 90 de zile înainte de începerea Jocurilor Olimpice, pe care le va găzdui în acest an la Beijing, ţara este din nou îndoliată, cînd ar fi trebuit să aştepte cu bucurie evenimentul din vară.

Autorităţile din sud-vestul Chinei, lovit în plin de teribilul seism, număraseră ieri peste 12.000 de morţi şi mii de dispăruţi. Eforturile de salvare a victimelor de sub tonele de dărîmături nu mai conteneau. Cei mai mulţi morţi, peste 9.000, au fost găsiţi în provincia Sichuan, cea mai grav afectată de seism, fiind situată în apropierea epicentrului acestuia. Este şi cea mai dens populată zonă din China, aici locuind 87 de milioane de oameni. Ieri-dimineaţă s-a produs şi cea mai puternică replică a seismului, din cele peste 1.600 de pînă acum, de 6,1 grade pe scara Richter, provocînd din nou panică în rîndul populaţiei. Tot ieri, presa a difuzat primele imagini din zona în care a fost localizat epicentrul cutremurului. Aceasta se află la 92 de kilometri de Chengdo, capitala provinciei Sichuan. Este o zonă montană greu accesibilă, cu drumuri abrupte şi multe văi. Comunitatea internaţională s-a mobilizat imediat şi a început să trimită bani şi ajutoare umanitare în zonele sinistrate, iar ONU s-au pus la dispoziţia Chinei pentru a facilita transportul şi distribuirea acestora.


SUPERSTIŢIOŞI. Chinezii nu sînt însă resemnaţi în faţa sorţii. Ei sînt convinşi că cifra 8, care marchează acest an şi care, în astrologia chineză, semnifică şansa, le va purta noroc pînă la urmă. Anul 2008 pică şi în Anul Şobolanului, primul semn în Zodiacul Chinezesc şi animalul care aduce prosperitate, iar JO se vor desfăşura sub cele mai bune auspicii, acestea deschizîndu-se la data de 08.08.2008, la ora 8:00 seara.

×
Subiecte în articol: externe