x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Submarinele rusesti pot lasa planeta fara internet?

Submarinele rusesti pot lasa planeta fara internet?

18 Dec 2017   •   08:13
Submarinele rusesti pot lasa planeta fara internet?

In Marea Britanie s-au reaprins discutiile legate de pericolul reprezentat de submarinele ruse. Expertii sunt de parere ca Moscova ar putea exploata vulnerabilitatea cablurilor submarine pentru a afecta economia si comunicatiile pe insule. Este posibil?, se intreaba BBC.

 

Maresalul britanic Stuart Peach, seful statului major al armatei britanice, a declarat ca marina militara a rusilor ameninta Occidentul. In opinia lui, distrugerea sau scoaterea din uz a cablurilor subacvatice ar constituie un dezastru pentru economia tarilor NATO. Se ridica doua intrebari: daca este Rusia cu adevarat in stare de asa ceva si, daca da, daca se va incumeta la un astfel de pas.

Intr-un interviu publicat recent de Time, fostul director al Government Communications Headquarters (GCHQ), Robert Hannigan, sustine ca, in cadrul razboiului hibrid in care s-a angajat, Rusia si-ar putea folosi navele militare pentru a taia cablurile amplasate pe fundul marii, lasand insulele britanice fara acces la internet. Cu consecinte negative pentru economia Regatului Unit, pentru viata de zi cu zi a locuitorilor acestuia.

Potrivit unui studiu elaborat de centrul de studii Policy Exchange, la nivel mondial exista 213 sisteme de cabluri subacvatice independente. Lungimea lor insumata se ridica la peste 900.000 de kilometri. Iar prin respectivele sisteme se transmite in fiecare secunda un volum inimaginabil de tot felul de date. De cablurile de internet care traverseaza oceanul depind, in egala masura, tranzactiile financiare, volumul zilnic al unor operatiuni de acest gen cifrandu-se, conform Policy Exchange la 10.000 de miliarde de dolari.

Toate cablurile sunt indicate pe hartile maritime si in sistemele de navigare tocmai pentru a evita deterioarea acestora in momentul in care o ambarcatiune, indiferent de natura ei, ar dori sa arunce ancora. Desi tehnologia de transmitere a datelor prin fibra optica este foarte sigura, cablurile submarine sunt destul de fragile. Fibra este introdusa intr-o husa metalica, invelita cu un strat de plastic – chiar si asa, diametrul multor cabluri nu depaseste trei centimetri.

E adevarat, in foarte mare parte, aceste cabluri sunt ingropate, dar exista suficiente portiuni, cand ele stau pe fundul marii, la vedere, de nimeni si nimic protejate. In 2016, ancorele a trei nave au rupt trei cabluri intre Insulele Canalului si Anglia. Au fost probleme cu internetul, telefonia mobila a picat. “Nu sunt niste sateliti care zboara undeva pe sus, sun niste tevi amplasate pe fundul oceanului si de care depinde economia mondiala”, a comentat amiralul american James Stavridis.

Keir Giles, expert militar la Chatam House, subliniaza ca, in principiu, acest pericol nu a aparut recent. In opinia lui, este, totusi, destul de putin probabil ca rusii sa recurga la asemenea actiuni, pentru ca ar avea ei insisi de suferit. Ceea ce nu inseamna ca un astfel de scenariu nu ar putea fi luat in calcul de Moscova. La ce i-ar folosi?

Pentru a controla fluxul de informatii. “Rusii cauta locurile vulnerabile ale infrastructurii civile de comunicatii. Ce fac ei sub apa, nu putem stii. In schimb, vedem ce fac la sol si in spatiu”, a apreciat Giles.

“Din lectia Crimeea, rusii au invatat ca pentru a dobandi control asupra mijloacelor de comunicatii ale inamicului nu este nevoie de o arma cibernetica sofisticata si costisitoare, nu este nevoie de tehnologii complicate. Singurul lucru de care este nevoie este accesul la infrastructura de comunicatii si de abilitatea trupelor speciale de care dispune de a gasi ceea ce trebuie”, a subliniat expertul.

×