Primarul Madridului, Jose Luis Martinez-Almeida, a declarat că foarte puține infecții cu COVID-19 au avut legătură cu restaurantele. Deși au fost impuse restricții severe în capitala Madridului, autoritățile locale permit funcționarea restaurantelor până la miezul nopții.
„Se poate interpreta, dar cifrele arată că mai puţin de 3% din contaminări se pot atribui restaurantelor şi este practic insesizabil.
Trebuie să punem la dispoziţie toate mijloacele pentru ca, în ciuda acestei situaţii, să puteţi rămâne deschişi să vă puteţi face munca.
Din acest punct de vedere cred că este necesar să trasmitem mesajul că restaurantele sunt sigure. Prin faptul că mergi la un restaurant sau la un bar nu există un risc mai mare de infectare faţă de orice activitate din viaţa noastră cotidiană”, a spus edilul.
Turism și afaceri
Spania este una dintre cele mai afectate țări din Europa de pandemia de coronavirus. Cu toate astea, autoritățile au decis să combine restricțiile cu funcționarea unor afaceri pentru a preveni o criză economică majoră.
Guvernul a renunțat în luna iunie la impunerea carantinei pentru turiști, ceea ce a dus la reducerea cu 60% a deficitului provocat de lunile de izolare totală a populației.
Peste 80% din şomajul tehnic a fost redus în ultimele 3 luni şi s-au creat 570.000 de locuri de muncă, în special în transport şi în sectorul HORECA.
În mod neaşteaptat, Spania a avut o creştere economică de 16,75% în al treilea trimestru, iar deficitul anual a coborât la 8%.
Drept urmare, guvernul spaniol a declarat că nu va accesa, în primă fază, decât jumătate din fondurile europene destinate crizei provocate de pandemie şi va face investiţii de 39 de miliarde în industrie, tehnologie şi digitalizare.