x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Suedia: Partidul Liberal a ales-o la conducere pe Nyamko Sabuni, născută în Burundi

Suedia: Partidul Liberal a ales-o la conducere pe Nyamko Sabuni, născută în Burundi

28 Iun 2019   •   19:30
Suedia: Partidul Liberal a ales-o la conducere pe Nyamko Sabuni, născută în Burundi

Partidul Liberal suedez a ales-o vineri ca lider pe Nyamko Sabuni, născută în Burundi, care devine primul şef de origine africană al unei formaţiuni parlamentare suedeze, transmite dpa.

'Acesta este (un moment) istoric', le-a declarat ea colegilor de partid, subliniind că alegerea sa este 'o dovadă în plus că Suedia liberalilor este o ţară a oportunităţilor'.

Părinţii lui Nyamko Sabuni au trăit în exil în Burundi după ce s-au refugiat din Republica Democrată Congo, iar în 1981 au primit azi în Suedia, stabilindu-se lângă Stockholm.

Nyamko Sabuni, în vârstă de 50 de ani, a fost membră a parlamentului între 2002 şi 2006, după care, până în 2013, a deţinut portofoliul egalităţii de gen şi integrării în guvernul de coaliţie de centru-dreapta al conservatorului Fredrik Reinfeldt.

Nyami Sabuni preia conducerea liberalilor de la Jan Bjorklund, care a condus partidul din 2007.

În ianuarie, Partidul Liberal a convenit să coopereze în privinţa proiectului de buget şi a altor proiecte-cheie cu social-democraţii premierului Stefan Lofven, ceea ce i-a permis acestuia să formeze o nouă coaliţie de guvernare cu Verzii.

Acordul, sprijinit şi de Partidul de Centru, a înclinat majoritatea parlamentară spre centru şi a scos în afara jocurilor guvernării partidul de extremă dreapta Democraţii Suediei.

Acordul i-a divizat însă pe liberali, iar sprijinul pentru acest partid a scăzut dramatic. O serie de sondaje arată că partidul nu ar trece acum pragul electoral de patru procente.

AGERPRES

×