Preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a dus miercuri, la Berlin, pentru primul summit (după un an) în legătură cu criza din Ucraina alături de lideriid din Germania, Franţa şi Ucraina, o întâlnire pe teren minat care va fi marcată şi de situaţia Siriei, comentează AFP.
După părerea participanţilor, summitul cu Angela Merkel, François Hollande şi Petro Poroşenko nu va înregistra un progres spectaculos în contextul în care punerea în aplicare a acordului de pace de la Minsk din 2014 se află în impas de mai multe luni.
Pe ordinea de zi se află, în principal, respectarea acordului de încetare a focului între forţele ucrainene şi rebelii proruşi, adoptarea unei legi electorale şi apoi organizarea de alegeri în estul ţării aflat sub controlul combatanţilor proruşi. În legătură cu aceste subiecte, Moscova şi Kievul şi-au pasat continuu responsabilitatea. La scurt timp după anunţul summitului, cei doi adversari s-au acuzat reciproc că sabotează acordul existent.
Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a afirmat că "Kievul nu face nimic", în timp ce preşedinţia Ucrainei era de părere că reuniunea de la Berlin trebuie "să constrângă Rusia să pună în aplicare acordul de la Minsk", citează Agerpres.
Moscova, acuzată că adânceşte criza înarmându-i şi sprijinindu-i pe rebeli, a respins constant această viziune şi este de părere că, din contră, Kievul trebuie să îşi respecte angajamentele pentru o autonomie mai largă în estul Ucrainei.
Această reuniune în patru va fi urmată de o întâlnire tripartită în legătură cu celălalt mare subiect de tensiuni între Rusia şi Occident: războiul din Siria cu bombardamentele Moscovei în sprijinul regimului, în special asupra oraşului Alep.
Surse apropiate preşedintelui François Hollande au subliniat că este vorba, în special, "de a transmite acelaşi mesaj preşedintelui Vladimir Putin privind Siria: o încetare a focului durabilă la Alep şi un acces al ajutorului umanitar".
Fără nicio rezolvare la orizont în acest dosare, şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a afirmat la începutul lunii octombrie că perioada actuală este "mai periculoasă" decât Războiul Rece, când "Moscova şi Washingtonul îşi cunoşteau liniile roşii respective şi le respectau".
Citeşte şi Vladimir Putin: SUA folosesc Rusia pentru ''a deturna atenţia alegătorilor de la problemele lor''
Vladimir Putin: Rusia nu caută o confruntare cu SUA
Cancelarul german îi dă o nouă lovitură liderului de la Kremlin